САЩ с нов опит за примирие край Дамаск

Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са „готови да действат, ако трябва“ срещу всяка страна, която „се опитва да наложи волята си с химически атаки и  нечовешки страдания“. С тази закана посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли внесе в Съвета за сигурност нова проекторезолюция за примирие в околностите на сирийската столица Дамаск.

Също както резолюцията от 24 февруари, текстът изисква 30-дневно прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарните конвои в бунтовническия анклав Източна Гута.

Хейли обвини за продължаващите бойни действия сирийското правителство, Иран и Русия, като посочи, че руската авиация е извършила 20 удара над Източна Гута само през първите четири дни приемането на предишната резолюция на Съвета за сигурност.

„Предградията на Дамаск не могат да останат огнище на тероризъм“, отговори руският посланик в ООН Василий Небензя. Той посочи, че офанзивата на сирийската армия срещу бунтовниците в Източна Гута цели да отстрани заплахата за цивилното население.

Операцията, започнала на 18 февруари, продължи без отслабване и днес, с интензивен обстрел над градовете Арбин и Хараста, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Според организацията през последните три седмици са били избити близо 1 200 жители на Източна Гута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53