Акценти от чуждестранния печат

Под заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната лидерска среща във Варна между Турция и Европейския съюз. Според "Хабертюрк" акцентът е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за "заедност".
В. "Карар" пише за "пролетен климат" във Варна, като визира атмосферата на разговорите. "Джумхуриет" определя като "критична" по значимост срещата и пише за "труден изпит между ЕС и Турция".
"За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише в."Катимерини", а "Нафтемборики", подчертава, че от Варна Европейският съюз е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие. 
Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват руски печатни издания. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри, ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията", пише "Взгляд".
Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие с цял блок от държави", цитира "Комерсант" политолога Фьодор Лукянов. Експертът вижда началото на "многостранна дипломатическа война".
Решението на САЩ и ЕС е и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, пише британският "Гардиън". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53