Акценти от чуждестранния печат

"Нещата могат да излязат от контрол", тези предположения на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис относно евентуален военен удар на страната в Сирия цитира "Ню Йорк Таймс". Матис иска повече доказателства, че режимът на Башар Асад е извършил химическо нападение в град Дума, но за Вашингтон ще е трудно да се откаже от удари, заради вече отправените закани на президента Доналд Тръмп в "Туитър", допълва изданието. 

Според анализ на консервативния британски депутат Боб Сийли за "Гаридън" бомбардирането на Сирия само ще влоши нещата. Колкото и неприемливо да е използването на химически оръжия от режима на Башар Асад, всяко действие, което крие риска да се стигне до конфронтация с Русия, носи сериозна опасност, предупреждава бившият военен.
Турският президент Реджеп Ердоган може да е посредникът между САЩ и Русия, изтъква пресата в югоизточната ни съседка. Макар Турция решително да се бори за отстраняването от власт на Башар Асад, тя не иска да се стига до пряк сблъсък между САЩ и Русия заради Сирия,  коментира "Йени шафак".
За постепенното отслабване на "Гълфстрийм" и останалите течения в Атлантическия океан предупреждават две нови проучвания, цитирани от "Индипендънт". Очакванията на експертите са за екстремни климатични явления по крайбрежията в Европа, САЩ и Африка.
От Македония са се изселили 25 процента от населението на страната, като това са и високообразовани и нискообразовани граждани, пише "Нова Македония" във връзка с данни на Световната банка. Според тях емиграцията е основна причина за намаляването на икономическия растеж през 2017 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53