БНР събира на форум обществените медии на страните от Югоизточна Европа

| обновено на 17.05.18 в 14:55

Българското национално радио организира среща на обществените медии на страните от Югоизточна Европа. Форумът в Правец е свързан с един от приоритетите на Българското европредседателство – Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. 

Инициативата на БНР поставя във фокуса на вниманието ролята и значението на обществените медии във време на интензивни социални и технологични промени.

Форумът цели заздравяване на партньорските отношения, засилване на сътрудничеството и развитие на общи проекти, заяви генералният директор на БНР Александър Велев:

"Да потърсим общото между нас, а общото е именно да отстояваме принципите на обществените медии".

Александър Велев очерта основните предизвикателства: 

"Най-големият проблем пред обществените радио и телевизия е да запазят и да разширяват аудиторията си, и да спечелят младите хора. А иначе проблемите са идентични – проблемите са обикновено свързани с независимостта на тези медии".

"Радиото трябва да съответства на времето, в което живеем – тоест трябва да се модернизира. Какво значи да се модернизира? Трябва да бъде навсякъде, на всички платформи, не само в ефира – трябва да бъде в интернет пространството, трябва да бъде в социалните мрежи, навсякъде то трябва да бъде до хората. Това е и ролята на обществената медия – да помага на хората, да бъде до тях", подчерта Александър Велев.

Темата за недостатъчното финансиране и за увеличаващите се задачи на обществените медии се превърна в централна за срещата. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза:

"Те заслужават доверието, с което се ползват. Не можем с едно крайно недостатъчно финансиране да отговорим на изключително високите стандарти, изисквания и очаквания на нашата публика. В 21 век не можеш да бъдеш адекватен с едно, меко казано, недостатъчно финансиране. Не става въпрос за просене, а за финансиране, което означава: А - произвеждане на качествен продукт, Б - инвестиции, В - ново време".

Генералният директор на БНР Александър Велев каза:

"През годините програмите ни нараснаха, има четири нови регионални радиостанции, имаме ново предизвикателство в интернет, в социалните медии, където ние трябва да бъдем активни, ако искаме да бъдем в час с времето и да намираме младите слушатели и младата публика, а финансирането е същото, не е мръднало".

Велев добави още:

"Доверието идва от това, че действително човек може да вярва на нашите новини. Когато прочете или чуе новина, произведена от БНР, той знае, че това е така".

На срещата в Правец присъства и генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Кърън:

"Сега има по-малко средства за медиите, отколкото преди. Засилват се политически движения, които не дооценяват значението на обществените медии, бързо се променят навиците за гледане и слушане, особено сред младите. Расте конкуренцията за аудитория", каза той и посочи, че ролята на обществените медии не се дооценява, има недооценяване и на съдържанието".

В интервю за БНР Кърън подчерта, че радиото продължава да бъде медията с най-високо доверие.

Срещата дава възможност за обсъждане на стратегически въпроси, свързани с независимостта, финансирането и мисията на обществените оператори в контекста на общата европейска перспектива на региона, както и за заздравяването на партньорските отношения, засилването на процесите на взаимопомощ и сътрудничество, обмяната на опит и развитието на общи проекти.

Събитието се реализира и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), най-голямата асоциация на обществените радио и телевизионни организации в света. Генералният директор на Съюза Ноел Къран взема участие в срещата, организирана от БНР, за да подкрепи усилията на операторите в региона за утвърждаване на демократичните ценности и развитие на сътрудничеството между тях.

11 национални медии от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора участват във форума.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53