Трима еврокомисари на визита в София за Министерската среща ЕС-САЩ

Снимка: eu2018bg.bg

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и по Съюза на сигурността Джулиан Кинг пристигат на визита в София.

Тримата комисари ще участват в днешната Министерска среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Те ще представят ЕС заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на правосъдието Цецка Цачева от името на Българското председателство. Към тях ще се присъединят двама министри от предстоящото Австрийско председателство на Съвета на ЕС – на вътрешните работи Херберт Кикъл и на правосъдието Йозеф Мозер.

САЩ ще бъдат представлявани от министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.

Срещата, която се провежда два пъти годишно, ще се фокусира върху сътрудничеството между ЕС и САЩ в борбата с тероризма, сътрудничеството в киберпространството, транснационалната организирана престъпност и миграцията, управлението на границите и текущата работа за постигане на пълна визова реципрочност.

Очаква се след днешното заседание на колегиума на комисарите в Брюксел да бъде представен докладът за конвергенцията за 2018 г., в който се дава оценка на 7-те страни извън еврозоната, поели правен ангажимент да се присъединят към нея - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Полша и Швеция. Това ще направят трима еврокомисари - за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, по заетостта Мариан Тейсен, по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Колегиумът ще приеме и пролетния пакет на т.нар. „европейски семестър“, в който ще бъдат включени специфичните препоръки за всяка една страна-членка от 27-те в областите на икономиката и социалната политика през следващите 12-18 месеца. Комисията ще представи и проектобюджета на ЕС за 2109 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53