Премиерите на България и Хърватия обсъдиха общите приоритети в ЕС

Премиерът Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Министър-председателят е в Киев на първото посещение на български премиер в Украйна от 14 години насам, където открива мемориална плоча на Димитър Пешев

| обновено на 26.05.18 в 18:47
7
Бойко Борисов открива паметник на Иван Вазов в парка „Бундек“ в Загреб с кмета на София Йорданка Фандъкова, която е в делегацията на българския премиер.
Снимка: Пресслужба на МС

Бойко Борисов е в Киев на първото посещение на български премиер в Украйна от 14 години насам. Тази вечер той се среща с президента Петро Порошенко, ще разговаря и с премиера Володимир Гройсман. 

Преди Киев Борисов посети и Загреб.

„Иван Вазов винаги ще бъде гарант за  чистотата на българския език. Той е гениален творец не само за България, но и за Балканите.“ Това каза премиерът Борисов на церемонията по откриването на паметник на Вазов в парка „Бундек“ в Загреб.

Преди това Борисов разговаря с хърватския премиер Андрей Пленкович. Двамата откроиха като общи приоритети за двете страни членството в Шенген и еврозоната.

Хърватският министър-председател поздрави Бойко Борисов за организацията на срещата ЕС-Западни Балкани миналата седмица, когато беше потвърдено, че  европейската перспектива пред региона не се поставя под съмнение от страните членки. По думите на хърватския премиер, това е било идеално послание за продължаване на реформите в региона. Пленкович отбеляза още, че България и Хърватия имат чудесни отношения и непрекъснато работят за задълбочаване на икономическото сътрудничество.

"България и Хърватия ще бъдат ръка за ръка през всичките тези процеси, ще си помагат и ще продължат да сътрудничат както в ЕС, така и в НАТО".

Преди дни е подписан договор за хидроенергетиката, припомни Андрей Пленкович. Той изтъкна, че двете страни трябва да имат възможност да контролират миграционния поток.

В изявлението си Бойко Борисов припомни, че в залата, в която дадоха пресконференция с Пленкович, е била напълно разрушена преди 27 години и трябва да се направи всичко възможно подобни събития в региона да не се допускат. Той посочи като добър пример вчерашната съвместна аудиенция при папа Франциск с македонската делегация и приетата покана от папата да посети нашата страна.

Борисов подчерта, че е много важен мирът на Балканите.
"Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново на Балканите  такъв конфликт. Знаем ситуацията в Босна и Херцеговина, виждаме посещенията, виждаме подкрепата  на различните общности там  и все в различни посоки, а всъщност това са нашите Балкани, нашата Европа."
Българският премиер пожела на Загреб да продължи да подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани:
"С премиера Пленкович в Брюксел винаги сме се подкрепяли, подкрепяме се и тук на Балканите и действително България и Хърватска са от стабилните държави на Балканския полуостров и обединени заедно можем да свършим и доста работа."

На откриването на паметника на Иван Вазов в Загреб, който е символ на историческите връзки между България и Хърватия, присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която е част от делегацията на българския премиер.

Борисов пожела на хърватския футболист от Реал Мадрид Лука Модрич да вкара гол тази вечер на финала на Шампионската лига в украинската столица.

В Киев Борисов ще участва и в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53