Български творци представят свои картини и художествени фотографии в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

В галерия "ARC", която се намира в един от най-артистичните райони на Чикаго, до средата на месец юни 21 български творци представят свои картини и художествени фотографии. Изложбата е част от международен културен обмен. 

Миналата година в края на лятото група американски художници идват за 10 дни в с. Дъждовница. Американците са очаровани от преживяното и канят домакините си от Кърджали също да им гостуват. Колегите им приемат поканата, но засега отчасти. В Чикаго пристигнаха само картините им. Американската художничка Синтия Вайкудъс каза: "Те не са тук и сме тъжни, че не можем да ги видим, но виждаме техните работи. Важно е, че изложбата помага да се осъществи мисията на галерията ни – изкуство, образование и обмен на художници". 

Изложбата на кърджалийските художници в Чикаго не е тематична, но затова пък е толкова разнообразна. На фона на родопските пейзажи на Павлина Чукич се открояват изящните лица на родопските момичета на Камбер Камбер, греят с пъстротата си акварелите на Пенка Атанасова и Хари Атанасов, приказни изглеждат старите нашенски къщи в картините на Христо Габеров, екзотично красиви и открояващи се са момичетата от “Балконите” на Владимир Чукич.

В изложбата участват 11 майстори на четката от артдвижение “Кръг” и 10 техни колеги от Дружеството на художниците в Кърджали. Жалко е наистина, че художниците не са в Чикаго, за да усетят атмосферата на Галерия "ARC" и на града, но хубавото е, че американците имат възможността да видят техния талант и техните картини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!