Туск зове Тръмп да цени съюзниците си

| обновено на 10.07.18 в 18:41
Доналд Туск, Йенс Столтенберг и Жан-Клод Юнкер (от ляво на дясно) на пресконференция в Брюксел след подписване на съвместна декларация за сътрудничество между Ес и НАТО.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕС Доналд Туск призова днес държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да цени съюзниците си.

„Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много. А ти, Европа, харчи повече за твоята защита, защото всеки уважава съюзник, който е добре подготвен и оборудван. Парите са важни, но искрената солидарност – повече“, каза Туск в Брюксел при подписването на съвместна декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО. На церемонията присъстваха също генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и председателят на  Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По-късно на отделен брифинг за започващата утре двудневна среща на върха на алианса Столтенберг не скри, че очаква разногласия между партньорите.

„Срещата става в момент, в който някои си задават въпроса за силата на трансатлантическите отношения. Няма да съм изненадан, ако имаме бурни дискусии, в т.ч. и за разходите за отбрана“, каза Столтенберг.

Според него различните гледни точки са нещо нормално между приятели и съюзници. „Но съм убеден, че ще се разберем за основните неща. Северна Америка и Европа са заедно. Ще вземем решение да укрепим нашия съюз и да защитаваме нашите граждани пред следващите години“, добави шефът на НАТО.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква срещата му с руския президент Владимир Путин да е по-лека от срещата със съюзниците в НАТО.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53