Крадци задигнаха 135 кг скулптура на българин в Чикаго

Скулптурата „Светлината на безкрайността“ на твореца от български произход Пламен Йорданов.
Снимка: Ай Би Си 7 - Чикаго

Скъпа творба на българския художник и скулптор Пламен Йорданов, тежаща около 135 кг, беше открадната от ателието му в „Енгълууд“, район в южната част на Чикаго.

Възпитаникът на Художествената академия в София от 19 години живее и работи във Ветровития град, но негови творби са част от художествени изложби и в Европа, и в САЩ.

Едно от последните му впечатляващи произведения е скулптурата “Светлинна безкрайност”, която бе показана в Ню Йорк и Чикаго и след седмица трябваше да бъде изложена за година и половина и в град Сейнт Луис, щата Мисури.

Но в сряда, докато Пламен и съпругата му косели тревата около ателието, където се намира скулптурата, са издебнати от крадци. Те влизат през отключената врата, изваждат тежащата около 135 кг фигура и я натоварват в микробус. Когато скулпторът ги забелязва вече е късно. Те се качват в колата и бързо изчезват.

„Скулптурата е направена от бронз и с цветни стъкла от едната страна като витраж и със светодиодни елементи. Размерите ѝ са около 2 метра на 1,5 метра на 1 метър. За съжаление бе открадната от ателието ми”, каза Пламен Йорданов.

Той уточни, че откраднатата скулптура е на стойност над 70 хил. долара.

Полицията работи по случая, а авторът се надява, че репортажът на ТВ канал ABC, както и информацията в българските и социалните медии могат да помогнат в издирването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!