Партиите коментират решението на КС за Истанбулската конвенция

| обновено на 27.07.18 в 17:14
Тома Биков и Данаил Кирилов внесоха питане до КС дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията (архив)
Снимка: БГНЕС

Противниците на Истанбулската конвенция приветстваха решението на Конституцонния съд, а от ГЕРБ лаконично заявиха, че са длъжни да се съобразят с него. 

Според решението на КС, Истанбулската конвенция не съответства на Основния закон. От ГЕРБ коментираха, че са постъпили отговорно, като са сезирали съда за становище по въпроса:

Депутатът Александър Иванов посочи: „ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. В кратък срок видяхме какъв е отговорът и мисля, че точно това доказва политическото решение, което ние бяхме взели към онзи момент – да сезираме именно конституционните съдии. Ние сме длъжни да се съобразим с него“.

ГЕРБ сезираха съда с подписите на 75 народни представители - ход, който тушира напрежението и прехвърли отговорността на ГЕРБ като поддръжник на Конвенцията към Конституционния съд. 

След като стигна до Народното събрание, документът среща отпорът както на БСП, така и на "Атака" и ВМРО. Днес и трите политически сили приветстваха решението на съда. 

От "Обединени патриоти" са доволни от решението. Заместник-председателят на групата в парламента Искрен Веселинов заяви:

"За мен тази тема категорично трябва да бъде затворена. Можем да се гордеем, че ние, българите, бяхме от първите държави, които се възпротивихме на тази конвенция".

А Станислав Станилов подчерта, че Конституционният съд е доказал, че е мъдър.

От ДПС отказаха коментар по темата.

Според БСП само силно и адекватно национално законодателство може да се справи с насилието срещу жени. Лидерът на партията Корнелия Нинова определи днешното решение на Конституционния съд като победа за българския народ. Тя поздрави конституционните съдии и изрази радостта си, че разумът и правото са взели превес над послушанието и службата на чужди интереси. Нинова припомни, че министър-председателят Бойко Борисов е човекът, настоявал за приемането на документа: "Министър-председателят Борисов, който внесе тази Конвенция и който след една година управление каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета".

Корнелия Нинова припомни, че от президентството и омбудсмана и от европейските структури също са атакували позицията на БСП, но партията е устояла на натиска. Нинова увери, че няма да се стигне до изключване на партията от ПЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53