Съветник на Тръмп: Няма да има среща с Путин преди 2019

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп отрече твърденията на дългогодишния си адвокат Майкъл Коен, че като кандидат за поста през 2016 г.  е знаел за срещата на сина си в Тръмп Тауър с адвокат, свързан с Кремъл, който е предложил политическо съдействие срещу Хилъри Клинтън. 
В четвъртък вечерта CNN съобщи, че Коен е готов да свидетелства пред специалния съветник Робърт Мюлер как Тръмп Младши е казал за срещата на баща си. 
Нека "Фалшивите новини" да не ми губят времето с тъпи въпроси, каза Тръмп и отсече: НЕ, не знаех за срещата със сина ми. Струва ми се, че някой си измисля истории, за да се измъкне от кашата, в която е забъркан. Дори е наел адвоката на Бил и Хилари Клинтън. Така Тръмп коментира текущото разследване на ФБР за бизнеса на Коен, който включва търговия с недвижими имоти и притежението на множество таксиметрови компании.

Интересът на ФБР е насочен и към президента, тъй като проучването обхваща ролята на Коен в разплащанията с жени, за които се твърди, че са имали вземане-даване с Тръмп. Специалният съветник Робърт Мюлер също проучва работата на Коен в контекста на евенуталната намеса на Русия в изборите през 2016 г.

В същото време съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън обяви, че Тръмп няма да има друга среща с руския президент Владимир Путин преди 2019 г. Отлагането е именно заради текущото разследване.

"Президентът смята, че следващата двустранна среща трябва да се състои след като приключи ловът на вещици", заяви Болтън в изявление за медиите в Белия дом.

Тръмп обаче е отворен към идеята да отиде в Москва, след като получи официална покана. По-рано в Йоханесбург Путин заяви, че е поканил Тръмп да посети столицата и че има готовност на свой ред да отлети за Вашингтон за среща с американския президент.

Същевременно Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че разглежда възможността за първи личен контакт от години между министрите на отбраната на САЩ и Русия.

"Обмислям среща с моя колега, но все още няма решение за това", каза Матис пред репортери в Пентагона.
Последният път, когато американски министър на отбраната е говорил с руския си колега дори само по телефона бе през 2015 г., по време на влошаването на руско-американските отношения. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53