Задържаха Митьо Очите в Истанбул

| обновено на 04.08.18 в 19:10
Димитър Желязков-Митьо Очите

Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, е бил арестуван минала нощ в Истанбул. Той беше обявен за издирване след акцията на прокуратурата и полицията в Бургас преди два дни, когато беше разбита организирана престъпна група.

Пред "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни:

"Снощи в 3 часа, в хотелската му стая в Истанбул, Димитър Желязков е бил задържан от турските власти в изпълнение на международното му издирване, обявено от Специализираната прокуратура и издадената Червена бюлетина за издирването. Желязков не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно, за което Прокуратурата изразява искрени благодарности. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство"- каз Румяна Арнаудова.

Междувременно пресцентърът на МВР съобщи, че седемте български граждани, които бяха задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул късно миналата нощ, са предадени по административна процедура от турските власти на представители на МВР на ГКПП - Капитан Андреево. На задържаните са наложени полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура по компетентност. В ход е и процедура спрямо българския гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, който към момента се намира в Република Турция, пише още в съобщението на МВР, като очевидно се има предвид Димитър Желязков.

По-рано източници от министерството съобщиха за Българското национално радио, че сред 7-те души, задържани заедно с Желязков в стая в хотел близо до истанбулския площад "Таксим", са заместник-председателят на общинския съвет на Бургас от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.

Късно снощи Специализираният наказателен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" петима от задържаните в четвъртък в Бургас предполагаеми членове на престъпната група на Желязков, съобщава репортерът ни Юлияна Корнажева, като се позовава на Димитър Марковски, който е адвокат на един от задържаните.

Мярката беше гледана при закрити врата с аргумента, че могат да бъдат огласени данни от личния живот на задържаните.

Венцислав Христов, Йордан Въчев, Иван Найденов, Радослав Николов и Иван Пишиев са обвинени за участие в организирана престъпна група за палежи, рекет, побои, изнудване и разпространение на наркотици. Следващото съдебно заседание ще е на 9 август.

Все още се издирва се общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който е обвиняван, че е участвал в разбитата престъпна организация. Показания за това са дали 6-има пострадали от рекет по Южното Черноморие. На някои от тях е предоставена специална закрила.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53