Преглед на печата

"Само половината жито става за хляб", пише Монитор. След  дъждовете и не особено добрата реколта, собствениците на хлебна пшеница изчакват по-високи цени. На борсата цената стигна 400 лева за тон.

"80 процента от агросубсидиите отиват в джоба на сто семейства" е водещата тема на Земя. Става дума за 3 милиона евро. Вестникът цитира интервю на БНР с икономиста Тихомир Безлов. 

По данни на НОИ, осигуряват ни на по-малко пари, съобщава Труд. През юни средният осигурителен доход е намалял до 875 лева. Една от причините е включването на сезонните работници в статистиката, а в туризма се изплащат най-ниските заплати.

На първа страница 24 часа информира, че банковите депозити се увеличават въпреки нулевите лихви. Регистрирани са нови 83 влога  над един милион лева всеки. Повече са и банковите сметки, в които има суми от 500 хиляди до един милион лева.

Частни съдебни изпълнители са подгонили фалирали бизнесмени, съобщава Монитор. 27 хотела и 50 заведения за хранене ще бъдат предложени за продажба на търг заради необслужвани кредити. В Русе вече е продадена фабрика за пластмаса на цена 80 хиляди лева.

С обещания за работеща фирма налагат кредити на шивачки, пише Труд. Началничката им отрича да е принуждавала работничките да теглят заеми. За случая от Гоце Делчев е сезиран и омбудсманът.

Дума пише за нарастващо напрежение в държавното предприятие "Български пощи". "Нови пощенци на гладна стачка", служителите настояват за пълна финансова ревизия на последните пет години. 

Здравната каса плаща ненужно скъпо лечение в чужбина, достъпно и у нас, пише Сега. Заради необявени търгове за изделия и лекарства, деца се изпращат в страни от Евросъюза. Това е една от причините за обединяване на структурите, които решават дали да се изпрати някой на лечение зад граница или не, според новия управител на Касата д-р Дечо Дечев.

24 часа представя, в рубриката си "Отличниците на България", 18-годишния Борислав Антов от софийската математическа гимназия. Младежът беше отличен със златен медал на световното първенство по математика в Румъния. Печелил е отличия и от балканска олимпиада.

"Математиката - хит в Европа" е водещото заглавие на Стандарт. Вузове във водещи европейски държави тази година са повишили изискванията си към кандидатите от чужбина, искат сериозни резултати и определен брой изучавани часове по математика. Точната наука е сред новите изисквания.

Стандарт разказва за още едно участие на българи в задгранична надпревара- страната ни предлага рекорден брой напитки в световен конкурс. "Спиритс селекшън" ще се открие в Пловдив на 20 август. Ние ще се включим сред топ десет на държавите с най-много мостри за ракия. 

Директорът на националната опера Пламен Карталов, режисирал световноизвестния мюзикъл "Мама миа!" по музиката на АББА, се хвали в Телеграф: "Цял стадион гледа "Мама миа!". Постановката събрала повече публика от популярните спектакли на Карталов по оперите на Вагнер и Верди. Заради интереса, новият творчески сезон на операта ще бъде открит с един месец по-рано.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53