Протест срещу изграждането на кариера за варовик в Старозагорско

| обновено на 22.08.18 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Жители на 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево блокираха за кратко по обед движението по подбалканския път при пътен възел "Николаево". Те протестират срещу изграждане на кариера за варовик и доломит. Концесията, което е за период от 25 години, е спечелена от пловдивска фирма и предвижда изграждането на кариера в местността Кереч търла, разположена в землището на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. 

Хората скандираха "Не на кариерата" и "Искаме чиста вода". Жителите на трите общини смятат, че кариерата ще застраши екологичното равновесие в района и е възможно да доведе до пресъхване на водоизточниците. Кметът на Оряховица Атанас Вапцаров обясни:

"Това е една територия от близо 800 декара, където ще се получи един удар от метеорит. 800 декара, пространството е колкото едно село, на 60 метра дълбочина. Протестът ни е точно против изграждането на тези кариери. Ние ще правим протест до откат, до последно".

При протестиращите отидоха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и представители на други институции. При пристигането си в село Братя Кунчеви заместник-министър Станков подчерта, че преди вземането на решение ще бъде направена цялостна оценка на проекта за изграждане на кариера и ще бъдат разгледани всички налични документи:

"Държавата е на своето място. Ние защитаваме интереса на гражданите, това ни е най-големият приоритет, съответно ще изговорим с тях какви са техните притеснения."

Протестиращите от своя страна заявиха, че са готови да отстояват правата си докрай:

"Няма да се предадем. До това, което можем да ползваме като право.", каза една от недоволните. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53