13-годишно момче е сред загиналите след автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 26.08.18 в 12:57
Снимка: БГНЕС

16 души са загинали след тежката автобусна катастрофа край Своге. Инцидентът стана снощи на пътя София-Своге при разклона село Лесковдол.

В автобуса са пътували предимно възрастни хора от софийското село Световрачене, които се връщали от екскурзия до манастира Седемте престола. На един от завоите при буря и дъжд автобусът се удря в няколко коли, излиза от пътя и пада в пропаст.

13 от 16-те загинали при вчерашната автобусна катастрофата край Своге са жители на Световрачане. Сред тях е и 13-годишно момче, съобщи кметът на селото Светла Николова. По думите й повечето от близките са информирани:

"Голяма част от тях имат информация още от снощи. 11 са от Световрачене. Още двама починали, които са с неизяснена самоличност. Не са били в тях документите. Предполагам, че и те са от тук."

От общо 21 пострадали, 18 са настанени в софийските болници "Пирогов", "Света Анна", "Царица Йоанна" и във Военномедицинската академия.

Осем пострадали са транспортирани към болница "Пирогов", като двама от тях са починали. Има опасност за живота на петима от намиращите се в "Пирогов" шестима пострадали при тежката автобусна катастрофа край Своге. Това съобщи  заместник-директорът на болницата проф. д-р Николай Габровски. По думите му травмите са тежки за възрастта на хората:

"Водещи до момента според нашите изследвания, са гръдните травми, тоест засягането на бял дроб, на сърце, фрактури на ребра с изгледи. За съжаление, това са травми, които имат продължителни последици, бавно развитие, което в следващите дни ще трябва да продължим да наблюдаваме много интензивно, но които по принцип са тежки и представляват голям проблем за пациентите, тъй като се нарушава основна функция, която е дишането, оксигинацията фактически на кръвта. Възрастта на пациента допълнително ни затруднява".

- каза д-р Габровски, като увери, че екипите в Пирогов правят всичко възможно пострадалите да бъдат в контролирано състояние.

Шестима пострадали, от които пет жени и един мъж, са откарани в болница "Св. Анна", съобщи директорът на болницата Славчо Близнаков:

"В "Света Анна" са приети 6 човека - пет жени и един мъж. Пет от тях са настанени в реанимация в по-тежко състояние, а една жена е настанена в хирургия. Всички са със съчетани травми. Две от жените са оперирани. При още двама също ще бъдат извършени оперативни интервенции след стабилизиране на състоянието им, вероятно две травматологични от ортопедите и една от коремни хирурзи. Вече са направени две такива. Имаме всичко необходимо и като техника, и като хора, и като кръв, и като медикаменти".

Остава стабилно състоянието на 62-годишната жена, транспортирана във Военномедицинска академия. Пациентката е контактна и адекватна. В тежко, но стабилизирано състояние е и 30-годишният пациент, също настанен в реанимацията на болницата. Пациентът е контактен и адекватен, съобщи началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В ИСУЛ е откаран един от пострадалите с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание. Остава в лечебното заведение за активно наблюдение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53