МЗ: Няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 27.08.18 в 16:47
УМБАЛСМ “Пирогов”
Снимка: БГНЕС


От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от тежката автобусна катастрофа край Своге. 15-те тежко пострадали остават за лечение в софийски болници, като животът на трима от най-тежко пострадалите при катастрофата вече е вън от опасност. 
По-рано днес все още имаше опасност за живота на трима от пострадалите, които са настанени в "Пирогов". Директорът на болницата Асен Балтов обясни състоянието им:

"Трима души са на командна апаратна вентилация, с тежки гръдни травми. Следят им се жизнените показатели, наблюдава се разгъването на белите им дробове. Там е рано да се дава каквато и да е прогноза. На другите три пациентки предстои подготовка за тяхното оперативно лечение - на жената, която е с лицево-челюстна травма, и на пациентката, която е със счупване на бедрената кост".

Говорителят на „Спешна медицинска помощ“ в София Катя Сунгарска коментира за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ информациите, че загиналите са били 18, оповестени по-рано през деня:

„13 бяха на място. Двама починаха по път  и един почина при хоспитализацията в „Пирогов“. Най-вероятно има някакво разминаване в предаването на информацията институционално, но аз не мога да го коментирам“.

В нощта на катастрофата, освен пострадалите, екипите на „Спешна помощ“ са извозили и починалите, а на следващия ден са били дежурни, обясни Сунгарска

„Имаше засичане на две смени, както се случи и по болници. Първата пое катастрофата, а след това от нощната смяна бяхме викани, за да бъдат извозени и загиналите. На този етап, като организация на дейност, това е наш ангажимент, така че нощната смяна и нощните екипи извозиха всички, загинали в тази катастрофа“.

Пациентите в София не са били оставени без дежурни екипи, допълни тя и определи като „глътка въздух“ това, че в момента в столицата има по-малко хора заради отпуските.  Линейките са пътували към мястото на инцидента с над 100 км/ч. през проливния дъжд, допълни тя и изрази надежда скоро в България да има и въздушна спешна помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53