Тръмп поиска от главния прокурор да разследва "Ню Йорк Таймс”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп поиска от главния прокурор на САЩ да разследва „Ню Йорк таймс“ заради анонимна статия. Той призова отново за прекратяване на специалното разследване за руска намеса в американските избори и определи изслушването на претендента за Върховния съд Брет Кавано като унижение за Демократическата партия.

Президентът Доналд Тръмп е поискал от главния прокурор Джеф Сешън да разследва и разкрие кой стои зад критичната статия, която тази седмица се появи в „Ню Йорк таймс“. Президентът настоява Сешън да предприеме действия за разкриването на самоличността на този високопоставен служител от администрацията в Белия дом, който е посочен като анонимен автор на публикацията.

През последните дни Тръмп негодува срещу статията, като нарича автора ѝ „страхливец“ и в същото време допуска, че материалът може да навреди на националната сигурност. Ето защо той призова за наказателно разследване.

„Нито потвърждаваме, нито отказваме да извършим проверка“, заяви говорителят на Министерството на правосъдието Сара Флорес пред Си Ен Ен.

Тръмп заяви, че анонимната публикация представлява заплаха за националната сигурност, тъй като този човек все още е част от правителството и не трябва да присъства на срещи на високо равнище.

В същото време определи текущото разследване за руска намеса в президентските избори не само като лошо за страната, но и „несправедливо за междинните избори“, които предстоят през ноември.

Според Тръмп специалният прокурор Робърт Мълър е трябвало да приключи разследването „отдавна“. Държавният глава още веднъж повтори пред репортери, че няма тайни споразумения между никой от президентската му кампания и руското правителство.

По повод провелият се 4-дневен маратон за изслушване в Сената на кандидата за върховен съдия Брет Кавано, Тръмп коментира безредиците, предизвиквани от някои демократи с думите: „Притеснително е да виждаме как хората се унижават като крещят и викат към този достоен мъж“.

Гласуването за номинацията на Кавано ще е през октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53