ЕП одобри процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни евроценности

| обновено на 12.09.18 в 19:38
Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След оспорван дебат Европейският парламент (ЕП) реши да препоръча на Съвета на ЕС да започне процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности. Възможно е да се стигне до отнемане на гласа на Будапеща в Съвета на ЕС. С 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържали се" евродепутатите одобриха процедурата.

Петима български депутати от Европейската народна партия, излъчени от ГЕРБ, гласуваха "против" наказателната процедура срещу Унгария. Колежката им Ева Майдел се "въздържа", а Светослав Малинов от ЕНП и ДСБ подкрепи процедурата.

Докладчикът по темата Джуди Аржентини от "Зелените" изрази опасенията в документа си към Будапеща, като сред тях са независимостта на съдебната власт в страната, корупцията и конфликтите на интереси, както и различните индивидуални свободи в Унгария.

Най-тежката санкция за Будапеща може да е отнемането ѝ право на глас в ЕС. Този сценарий обаче не е толкова вероятен, тъй като според регламента, ако дори една страна членка е против, то мярката не се прилага. Предположенията са, че против биха били Полша, а вероятно и Италия.

Днешното решение идва след вчерашния разгорещен дебат в зала, в който участва и самият премиер на Унгария Виктор Орбан. Той каза, че те очакват подобно решение и че по никакъв начин няма да се поддаде на изнудване от страна на ЕС. 

Външният министър на Унгария Петър Сиарто коментира решението на ЕП като “дребно отмъщение срещу Унгария“.

Гласуването раздели Европейската народна партия, разнопосочни са мненията и на българските депутати. Емил Радев от ЕНП и ГЕРБ коментира решението като:

“Безпрецедентно решение на Европейския парламент, практическа намеса на вътрешните работи на една държава“.

“Действително има доста противоречиви практики в Унгария и по отношение на Централноевропейския университет, и по отношение на независимостта на медиите. Ако се прекрачват определени граници в ЕС, е очевидно, че ще има ответен удар“, коментира евродепутатът Петър Корумбашев.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53