Евроинтеграцията на Западните Балкани – тема на интерпарламентарен форум в София

Подкрепа за Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към ЕС през 2019 година изразиха участниците във форума

| обновено на 05.10.18 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Подкрепа за Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2019 година изразиха участниците в интерпарламентарната конференция в София, посветена на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

При откриването на форума, организиран от Народното събрание и Европейския парламент, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че ситуацията след референдума в Скопие ще намери скоро своето положително решение.

Във фокуса на дискусиите, които продължават, е постигнатото по време на Българското европредседателство и изпълнението на Софийската пътна карта, приета на срещата на върха през май, както и ангажиментът на Австрия, която сега председателства Съвета на ЕС, и на Румъния, която поема евролидерството от януари, да продължат като приоритет интеграцията на страните от Западните Балкани, каквото очакване изрази при откриването на форума заместник-председателят на парламента Явор Нотев.

В конференцията участват евродепутати, представители на парламентите на шестте страни от региона, а резултатите от референдума за евроатлантическото бъдеще на Македония очаквано бяха сред основните акценти в изказванията.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза:

"Сега е в ръцете на политическия елит в Скопие и да довърши договора от Преспа".

Председателят на външната парламентарна комисия Джема Грозданова припомни намеренията догодина да бъдат започнати преговори за присъединяване към ЕС на Тирана и Скопие.

"Сега е моментът, в който трябва да се даде най-силната политическа подкрепа към Македония".

Предвижда се изказване да направят Андреас Шидер – председател на комисията по външна политика на Националния съвет на Австрия, Кристиан Сорин Димитреску – председател на външната комисия на Сената на Румъния. Сред участниците ще бъде и заместник-председателят на Европейския парламент Ливия Ярока.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53