Туск: В интерес на Европа е да преразгледа всички подробности около убийството на Хашоги

САЩ анулират визите на саудитците, замесени в убийството на Хашоги

| обновено на 24.10.18 в 11:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е в интерес на Европа да преразгледа всички подробности около убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В изявление пред Европейския парламент в Страсбург той бе категоричен:
 

"Това е толкова ужасно престъпление, че дори най-малката следа на лицемерие би била срам за нас. Не е моя работа да казвам кой чии интереси иска да прикрие в този случай. Но знам едно – единственият интерес на Европа е да се преразгледат всички подробности по него, независимо кой стои зад това. Като познавам вашата чувствителност и решимост, вярвам, че няма да позволите Европа, страните-членки или институциите да бъдат замесени в каквато и да било двойна игра."

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и външните министри на държавите от Г-7 призоваха Саудитска Арабия заедно с Турция да проведе най-щателно разследване на убийството и да потърси отговорност от всички виновни за това престъпление.

По-рано стана ясно, че САЩ са започнали процедура по анулиране на визите на саудитците, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на месеца. По думите на държавния секретар Майк Помпейо това няма да е последното ответно действие от страна на Съединените щати.

„Установихме някои от отговорните лица, включително тези в разузнавателните служби, в кралския двор, в министерството на външните работи и в други саудитски министерства, за които подозираме, че са замесени в смъртта на г-н Хашоги. Съединените щати категорично не толерират подобна жестокост, за да се заглуши г-н Хашоги. Продължаваме да поддържаме солидно партньорство със Саудитска Арабия, макар нито президентът, нито аз, да сме щастливи с тази ситуация".

Президентът Тръмп каза, че саудитската операция, в която е убит журналистът Хашоги, е „един от най-лошите случаи на прикривани действия в историята“ и очаква пълен доклад по случая в близко време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53