Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на диригента Емил Чакъров.

Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят Минчо Минчев и контрабасистът Рик Стотийн, а Софийската филхармония е поканила диригента Емил Табаков.

Празничният новогодишен концерт в рамките на музикалния фестивал ще е на 1 януари, отново в зала 1 на НДК. Тази година виенските валсове ще бъдат заменени с валсове от всички епохи в музикалната история.

Третият голям концерт от Новогодишния музикален фестивал е своеобразно продължение на формата „Концерт за четири рояла“, който има за цел да представи най-добрите джаз и класически музиканти, но и авторско творчество в джаза. Голяма част от пиесите в концерта са на Ангел Заберски-син.

Съпътстващата програма ще започне с изложба с фотоси на Емил Чакъров. Началото на панорамата със записи и филми за големия ни диригент ще започне с филма на журналиста Георги Тошев „Последен концерт“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!