Проучване откри връзка между някои гръдни импланти и рака на лимфните възли

гръдни импланти

Ново проучване откри връзка между текстурираните гръдни импланти и форма на рака на лимфните възли. Междувременно разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти показа, че милиони медицински импланти, от различен тип, разболяват и понякога убиват хора заради слабите регулации при използването им в Европа.

Текстурираните гръдни импланти ще бъдат проучени, след като френските хирурзи бяха посъветвани да спрат да ги използват заради потенциална връзка между тях и анапластичния едроклетъчен лимфом. Ново проучване сочи, че поне 615 от случаите на болестта по света и 16 смъртни случаи са свързани с този вид импланти. 

В страни като Франция и Великобритания по-голямата част от използваните гръдни импланти са именно текстурирани. Здравният регулатор във Франция препоръча на хирурзите да използват гладки импланти, докато се извършват по-задълбочени изследвания, а този на Острова отчита, че рискът от развиване на болестта при слагане на импланти е 24 000 към 1. През февруари във Франция ще се състои експертна среща, където своите виждания по въпроса ще изложат пациенти, здравни специалисти и представители на други заинтересовани страни, преди да се вземе окончателно решение.

Разследващи журналисти от 56 медии в 26 държави пък разкриха, че поради съществуващия лек режим на регулацията за медицинските изделия в ЕС милиони изделия, сред които изкуствени бедра, гръдни импланти, стентове, дефибрилатори и пейсмейкъри биват одобрявани без доказателства за клинични опити върху хора. В резултат са регистрирани много случаи на заболели и починали пациенти от дефектни високорискови изделия. Има опасения, че слабите регулации в Европа повлияват и на трети страни като Канада, Япония и Австралия.

Лобисти притискат и американските регулатори да приемат европейските идеи, твърдят от Международния консорциум на разследващите журналисти. Десетки страни директно приемат или подлагат на по-леки проверки имплантите, вече одобрени в Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53