За промяна на концесията на ски зоната над Банско ще преговоря Нено Димов с дружеството "Юлен"

| обновено на 05.12.18 в 18:30
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Правителството възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне преговори за промяна на концесионния договор с "Юлен" за ползването на ски зоната в Банско, която се намира в Национален парк „Пирин”. Решението на правителството е във връзка с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска промяна на договора, сключен с дружеството през 2001 година. След постигането на взаимно приемливо решение, министър Димов ще внесе в кабинета проекторешение, което да съответства на Закона за концесиите.

След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите.

Решението на правителството е във връзка с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска промяна на договора. По-рано през годината проверка на държавното обвинение показа, че "Юлен" от години използва по-голяма площ от Националния парк "Пирин" от обявената по договор. 

Според екологични организации предоговарянето на концесията между правителството и "Юлен" обаче е възможно да позволи допълнително разширяване на ски зоната над Банско. 

Същевременно Върховният административен съд върна за преразглеждане своята забрана за въвеждане в действие на новия план за управление на парк "Пирин". 

Планът на правителството предизвика екологични протести в началото на годината, а впоследствие Административният съд оспори въвеждането му без екооценка. Според сегашното решение предишният тричленен състав на съда не е взел предвид всички доводи по делото, заведено от екологични организации. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53