Евродепутат иска спиране на проекта „Северен поток 2“

„Северен поток 2“ е проект за газопровод за доставка на руски газ по дъното на Балтийско море до Германия. Той ще удвои капацитета на сегашните тръби, който е 55 млрд. куб. м. годишно.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докладчикът за Европейски съюз - Русия, евродепутатът Сандра Калниете, призова за спиране на проекта „Северен поток 2“ и за въвеждане на общоевропейски закон „Магнитски“.

Калниете поиска още противодействия срещу Русия и ходовете ѝ в Азовско море, срещу агресията спрямо Украйна и фалшивите новини, които разпространява в Общността.

„Да се прекрати остарялото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Русия, което така или иначе е сторено. ЕС трябва да е готов да въведе нови санкции, в т.ч. и срещу конкретни хора“, каза тя в четвъртък в Комисията по външни работи на Европейския парламент в Брюксел.

„Общността трябва да въведе и европейски акт „Магнитски“, като така наложи забрана за издаване на визи за ЕС и замрази авоарите на хора, сериозно замесени в нарушаване на човешките права“, продължи евродепутатката.

„Проектът „Северен поток 2“ да бъде спрян, тъй като  не е в синхрон с енергийната политика на общността и нейната външнополитическа стратегия. Страните-членки трябва да прекратят програмата си „Златна виза“, каза още Сандра Калниете.

„Северен поток 2“ е проект за газопровод за доставка на руски газ по дъното на Балтийско море до Германия. Той ще удвои капацитета на сегашните тръби, който е 55 млрд. куб. м. годишно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53