Прокуратурата разглежда нападението в Страсбург като терористичен акт

Полицията е арестувала четирима от близките на нападателя

| обновено на 12.12.18 в 19:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора, избора на мишената и възгласите "Аллах е велик".

Полицията е арестувала четирима от близките на нападателя, който уби трима и рани 16 души при стрелба на коледния пазар във френския град и избяга. Единият от задържаните е негов брат, който е бил под наблюдението на френското разузнаване заради радикална ислямистка пропаганда.

За издирването на атентатора са мобилизирани над 700 души.

Полицията е извършила проверки на всички адреси и си сътрудничи усилено с германските власти, допускайки, че нападателят може да се намира на германска територия. В дома му са открити граната и зареден пистолет.

Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Осъждан е по 27 обвинения във Франция, Германия и Швейцария - предимно за грабежи и насилие. За атаката си е използвал нож и огнестрелно оръжие. След атаката нападателят избягал с такси, дори се похвалил на таксиметровия шофьор какво е направил, бил е ранен в ръката и все още въоръжен.

Жителите на Страсбург го описват като град, който е нащрек. Ето какво разказа за "Хоризонт" жителка на града, чийто съпруг работи близо до мястото, на което е станала атаката:

"Съпругът ми работи в ресторант в центъра на града. След като се чуха изстрелите, е пристигнала полиция и им е казала да затворят ресторанта. И те са го затворили, също са им казали да угасят светлините".

Други жители на френския град казаха:

"Трябва да живеем така, като че ли нищо не се е случило, като бъдем по-бдителни".

"Благодарение на туристите животът тук не спира и ще продължим да живеем, както обикновено, ще правим каквото си искаме, изобщо не сме изплашени". 

Нападението съвпада с провеждането на редовното месечно заседание на Европейския парламент. Снощи депутатите и намиращите се в сградата на парламента бяха принудени да останат в нея след полунощ по нареждане на силите за сигурност.

"Ние защитаваме демокрацията, като работим", каза тази сутрин председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при откриването на пленарното заседание тази сутрин и още:

"Трябва да реагираме точно обратното на тези, които искат да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не трябва да променяме навиците си, затова снощи продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в полунощ. Днес сме тук, за да продължим напред, защото силата на свободата и демокрацията печели срещу насилието, престъплението и тероризма".

"Разбира се, трябва да променим Европа, но не и да я унищожаваме. Това е единственият начин да покажем, че силата печели срещу насилието и че силата на Европа ни закриля", каза още Таяни.

До 24 часа във Франция ще бъдат разположени допълнителни патрули за охрана на коледните пазари и други рискови зони. Максимален степен на антитерористичен план действа в цялата страна.

В Страсбург е обявен ден на траур. С едноминутно мълчание за жертвите на страната започнаха дебатите в националното събрание. Социалистите поискаха отлагане на вота на недоверие срещу правителството заради кризата с "жълтите жилетки". Дясната и крайнодясната опозиция повдигнаха полемика за недостатъчните мерки спрямо наблюдаваните радикални ислямисти, които са около 12 000. Политически фигури изразиха възмущение от слуховете, разпространявани от "жълти жилетки" в мрежите, че нападението е манипулация заради кризата в страната. Президентът Еманюел Макрон призова към сдържаност на заседанието на Съвета за отбрана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53