България избира президент и парламент

| обновено на 14.11.21 в 08:04
Автор:
Снимка: Ани Петрова

Избори „две в едно“ – редовни за президент и вицепрезидент, и предсрочни за народни представители в 47-ото Народно събрание – се провеждат днес в страната и чужбина.

Над 13 000 са секциите на територията на България. Те отварят врати в 7 часа. Гласуването е до 20 часа вечерта. 

Ако пред секциите обаче има още желаещи да дадат своя глас – избирателните секции ще бъдат отворени най-късно до 21 часа. 

23 са кандидатпрезидентските двойки, кандидатите за депутати са 5067, издигнати от 27 партии и коалиции.

Машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две. 

За сънародниците ни зад граница са разкрити 750 секции в 68 държави, като в 208 от тях има устройства за гласуване. 

След края на изборния ден членовете на СИК с машини ще броят контролно разписките от гласуването.

При отваряне на секциите с устройства комисиите разпечатват начален протокол от машината, за да са сигурни, софтуерът е сертифициран. Установява се и, че във флаш паметите няма информация. Очаква се средното време за гласуване да е около минута и половина  до две.

"Гласуването приключва с потвърждаване на избора с бутон "Гласувай". Това е цялата процедура, която продължава за средностатистическия човек, който вече поне веднъж е гласувал с машина, максимум минута и половина. Има ограничение от три минути, за които да се положи вотът, но това са три минути, в които избирателят не прави нищо с машината, не извършва никакво действие. Ако извърши едно действие, той получава нови три минути, така че мисля, че никой няма да бъде затруднен в това отношение, колкото и бавно да се ориентира", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

След активиране на машината със смарт картата се посочва в кои избори ще се гласува – в двата вота едновременно или в единия. Опциите са на екрана.

"В този момент трябва да сте готови с решението си. Хубаво е да знаете искате ли да гласувате за двата избора, или искате да пренебрегнете един от тях. Ако обаче сбъркате в избора си, машината дава още една възможност, защото на следващия екран ще можете да потвърдите или да отхвърлите току-що направения избор", допълни Томов. 

Той подчерта, че е много важно в края на гласуването да се изчака отпечатването на разписката или разписките.

"Да се чуе един кратък звуков сигнал. Ако издърпате преди този сигнал разписката, можете да я скъсате или машината да блокира".

В Пловдив имащите право на глас са над 300 000, а броят на разкритите секционни избирателни комисии 481. В 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. В по-голямата част от секциите машините ще са по 2, а в близо 20 секции в районите „Централен“ и „Южен“- по 3 заради повечето избиратели в тях. 

487 избирателни секции отварят врати в Хасковска област. Избирателите, които могат да упражнят своя вот, са 232 337.

Близо 156 000 души са избирателите в област Враца. Те могат да гласуват в 330 секции. От тях с машинен вот са 231. Всички устройства са изправни с изключение на секцията в село Малорад.

Малко над 205 000 са избирателите в Русенска област. Ще бъдат отворени 342 секции. Най-много са те в Русе, а най-малко – в община Борово. Освен стационарните секции са организирани още 18 – в следствения арест, в болниците, в Центъра за психично здраве, 6 в Covid отделенията, 2 за карантинирани и 6 за хора с физически увреждания. В Русенско общо 210 са кандидатите за депутати, издигнати от 27 партии и коалиции, и те се борят за 8 места в 47-ото Народно събрание. РИК - Русе създаде специална онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в общината при предаването на данни в деня на вота. 4 социологически агенции са подали заявления да следят изборния резултат.

В Сливенска област правото си на глас днес ще могат да упражнят 154 767 избиратели. Те ще гласуват в 306 избирателни секции, в които работят 2398 души. Най-младият член на СИК е 18-годишно момиче, а най-възрастният – жена на 82 години. 
Близо 700 000 бюлетини и 569 устройства за машинно гласуване бяха доставени в област Благоевград за президентските и парламентарни избори. Сериозни разминавания в предварително утвърдените графици нямаше.

Много повече наши изселници в Турция пристигат у нас за днешния вот в сравнение с предишни избори. Това твърдят завърнали се да гласуват в района на Кърджали. Те разказват, че пътуват с безплатни автобуси, а тези, които използват личните си автомобили, получават пари за горивото.

След приключване на изборния ден изборните книжа и материали ще се приемат в "Арена Армеец" в София – за 23-та и 25-а Районна избирателна комисии. Материалите за 24-та Районна избирателна комисия ще се приемат в "Атикс Арена". В зала 5 на Интер Експо центъра ще се приемат протоколите и изборните книжа от гласуването в Софийска област




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 10:22

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 07:39

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:07
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:46

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:54

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол. "Има хора, които..

публикувано на 09.06.24 в 15:40

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал "Надежда 2".“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:58
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:16

Повишено внимание в изборния ден!

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори .       "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами . Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните..

публикувано на 06.06.24 в 17:52

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:47