Над 90 000 души са гласувалите в Турция

Намеса на членове на СИК при вота с машини, опашки и посещения на представители на властта

| обновено на 14.11.21 в 23:51
Опашка от избиратели в секция в Турция - 14 ноември 2021 г.
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Над 90 000 души са гласувалите в Турция, сочат последните данни.

27 713 души са гласували в Истанбул до 21 ч, броят им за Бурса е 27 860 души. За сравнение на вота през юли в цяла Турция своя глас дадоха около 28 000 изселници с български паспорти.

През целия ден имаше опашки пред всички секции.

В Истанбул всички секции в приключиха изборния ден един час по-късно.  

Инфарктно дълга нощ се очертава и за членовете на секционни комисии, които според последните правила трябва да броят и 100% от разписките в машините.

Притесненията им бяха свързани с това дали не са смесени разписките за президентския с парламентарния вот и приемането на изборните протоколи от Централната избирателна комисия.

Намеса на членовете на Секционните избирателни комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция – така протичаше вотът в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции. Гласува се с 96 машини – по две в секция.

Снимка: Тоня Димитрова

Цял ден не секваше притокът от хора, които желаеха да подадат своя глас в секциите в Турция.

Избирателната активност на вота две в едно в Турция не може да се сравнява с предишните избори през април и през юли. Ефрем Камберов от Сдружението на балканските турци в истанбулския квартал „Авджълар“ заяви:

„От 7:00 почнахме и досега – наплив, народ, народ. Може би до 9:00 ще продължи, до последната минута“.

Опашките се делят на две – една за попълване на декларации – там се вземат личните карти и после поименно се вика всеки, за да влезе в училището в "Авджълар" и да даде своя вот. 

Някои хора чакаха над 3 часа, за да стигнат до урната:  

„Засега около 2 часа, но сме готови да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласуване“, каза пред БНР гласоподавателка.

В Бурса, където има 35 секции, опашките също са дълги, разказва д-р Юксел Йозкан, който е депутат в турския Меджлис. 

На въпрос каква е прогнозата му за избирателната активност той отговори: „В Бурса мисля, че над 40 ще е, около 50%, така изглежда".

Членове на секционни комисии масово не спазваха указанията да стоят на 2 метра от машината, на моменти дори те работеха с машината вместо избирателите. На място дойдоха представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на опозиционната Републиканска народна партия и на Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу.

Снимка: Тоня Димитрова

Вътре в секциите в "Авджълар" членове на СИК не спазваха разстояние от 2 метра от машината и дори избираха опциите от екрана не само за по-възрастните избиратели, но и за най-младите, които не говорят български.

През целия ден микробуси превозваха турци с български паспорти към други секции в Истанбул, където няма толкова дълги опашки. 

По обяд гласуването заприлича на политически митинг – на посещение в „Авджълар“ дойдоха кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу.

През целия ден бяха и хора от общината в Авджълар. Али Реза Деирменджи, заместник-кмет на квартала, каза:

„Малко се изморихме, но трябва да има един, който да спечели и да направи правителство. Колкото и да се уморяваме, ще продължим да работим, стига да се реши политическата криза в България“.

Снимка: Тоня Димитрова

За първи път български избори бяха отразявани и от турски национални медии.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53