"Възможно е да бъдем изненадани. Ако се окаже, че г-н Терзиев не стигне втори тур?"

Любомир Стефанов: Местните избори са като горещ шоколад без захар, всички печелят!

На местния вот партийните етикети от централите в София изчезват, заяви политологът

| Интервю
д-р Любомир Стефанов
Снимка: Личен архив

"Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар. Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши."

Това каза в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ. Той няма съмнения, че коалицията ще оцелее след местния вот.

Кампанията на местните избори има наистина голямо значение, тя е специфична за съответната местна общност, изтъкна Стефанов в предаването "Преди всички".

"Лидерите преговарят за едни неща, по един начин, на разплитайки нишките, стигайки до всеки град, до всяка община, стигат до живи хора, които да гласуват там. Всякакви партийни етикети от централите на партиите в София и други места изчезват."

Ако се подведем по някакъв генерален наратив, нещата няма да изглеждат никак добре. На местните хора трябва да се говори по местен начин, категоричен е политологът.

Стефанов предупреди, че сметките на партиите могат да излязат криви, ако се правят без избирателите, които имат финалната дума.

"Няма как да си направим сметката двама кандидати (Терзиев и Хекимян в София - бел. ред.) да си направят псевдокампания, за да спечели единият, така щото да се получи националната схема. Може да има такива мотиви в публичния разказ. Подобни приказки ги отдавам по-скоро като на отношение към електората като към стадо овце."

"Ще бъде зрелищно, нестандартно и няма да прилича на класическа партийна кампания. Може би това е скритата цел. Зависи какъв стил кампания ще изберат", допълни той относно обявената вчера кандидатура на журналиста Антон Хекимян като кандидат на ГЕРБ за кмет на София и основния сблъсък, който се очертава с кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев.

Двете основни кандидатури – на ПП-ДБ и на ГЕРБ, не предполагат остър партиен сблъсък с повишена температура, смята политологът.

Няма как да не се направи ревизия на сегашното управление на столицата, посочи Стефанов във връзка с версията, че с кандидат като