Никола Чанев: Пари има, няма контрол. Аз ще го наложа

| Интервю
Никола Чанев

Потомък на стар кърджалийски род, отговорен човек, разумен, здравомислещ, добър администратор, добър ръководител. Така се определя Никола Чанев. Очаквано, той е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кърджали. „Смятам, колкото и нескромно да звучи, че мога да бъда добър кмет на Кърджали, защото съм човек, който познава добре проблемите на Кърджали, който може да ги представи пред обществото, но който знае и тяхното решение“, каза в интервю за Радио Кърджали настоящият областен управител. За втори път той е номинацията на партията на Бойко Борисов за градоначалник на Кърджали.

Дядо му, на когото е наречен, бил „един достолепен и много добър мъж, футболист на „Арда“ и има интересна история“, не скри емоция Чанев. И допълни – „надявам се аз също един ден да разказвам на внуците си своята интересна история“.

Аз съм един гневен човек, който не желае да вижда разпада на своя роден град, не желае да гледа отблизо как камарата от проблеми нараства. Трябва да сложим край на управленската немощ на една партия, която от 20 години управлява града“, е част от мотивацията му да тръгне в съревнованието за кметския стол.

Чанев посочи някои от основните проблеми, които вижда в Кърджали.

Можем да започнем с чистотата и сметосъбирането – пълни контейнери, мръсен град, неугледни паркове“. Решението според него е „такса смет да бъде използвана изцяло за това, градът да бъде по-чист, така както е по закон“. Неуредиците в работата на Синята зона и презастрояването са други проблеми в областния център, с чието решаване трябва да се започне веднага. „Мораториум върху застрояването на централна градска част за  минимум 4 години“, е предложеното решение от Чанев. Осигуряване на достатъчно места в детските градини и ясли, видеонаблюдение на възлови невралгични места в областния град, предприемане на мерки срещу разрастващата се популация на бездомните кучета и изграждане на приют за тях, възстановяване и поддържане на спортната инфраструктура, включително на градския басейн, са други проблеми, фиксирани от кандидата на ГЕРБ. Като акцент в програмата си той изтъкна и развитието на туризма с осигуряване на достъпна среда и популяризиране на малкоизвестни туристически обекти в региона.

Увеличаване на средствата за култура е друг акцент в програмата на Чанев. „Културата в град Кърджали се е свила до няколко чествания пред централния градски паметник, където гледаме една и съща програма от години“, подчерта кандидатът.

Не са забравени и селата. „Инвестиции в инфраструктура в селата и малки населени места, които за съжаление през последните 20 години също са оставени на произвола на съдбата. Без повече договори, съставени между, как да кажа, общински чиновници и техните подставени фирми. Контрол върху изразходването на средства. Контрол е разковничето на всичко, което се случва в нашия град“, каза кандидатът на ГЕРБ.

Пари има достатъчно. Няма контрол. Като човек, който работи от 20 години в сферата на контрола, аз знам как да го наложа в община Кърджали“, категоричен бе той. „Както пише в древните книги, за всичко си има време – време да изореш, време да посееш време, да ожънеш. За нас в Кърджали е дошло време да от скубем плевелите, за да може хляб да има за всички не само за избрани фирми, не само за партийни велможи“, подчерта философията на кампанията си Никола Чанев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16