Милен Любенов: ГЕРБ се държат като опозиция, а ПП-ДБ паднаха в капана!

Преди ротацията няма да има сериозен катаклизъм в управляващото мнозинство, смята политологът

| Интервю
Милен Любенов
Снимка: БНР

Този вот е част от предизборната кампания. Опозицията внесе вот на недоверие с цел да извлече дивиденти за себе си, да подобри своите резултати на местните избори.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Милен Любенов.

"ГЕРБ от самото началото се държат като вътрешна опозиция в рамките на коалицията. Всички негативи се опитват да прехвърлят на ПП и ДБ. Но те сами влязоха в този капан. ГЕРБ критикуват правителството, защото реално, както и в началото заявиха, че не носят отговорност за него", коментира Любенов в предаването "Преди всички".

Според политолога преди ротацията няма да настъпи "някакъв сериозен катаклизъм вътре в рамките на управляващото мнозинство". Той не очаква смяна на министри до края на годината.  

"Натиск ще има в зависимост от това какви са резултатите от изборите. Самата ротация е нов кабинет – това трябва да е ясно. Именно тогава ГЕРБ могат да настояват за по-голямо участие в Министерския съвет. Това може да доведе до напрежение с ПП. Математиката не излиза. ГЕРБ няма да могат да наложат тези промени без сегашните си коалиционни партньори."

До края на годината има няколко важни въпроса – промените в Конституцията, Шенген и Бюджет 2024, отбеляза Милен Любенов.

Относно обявения за днес национален протест в защита на въглищната енергетика той изтъкна:

"Правителството не е избързало да изпрати плановете, а закъсня. Те изпратиха тези териториални планове в последния възможен момент. Предишното Народно събрание, чисто популистки задължи МС да предоговори ПВУ в частта енергетика. Тогава близо 190 депутати гласуваха за това решение. Това е проблем, който през последните години постоянно се е отлагал, да се вземе решение. Бяха пропуснати много възможности за диалог, повечето правителства се опитваха да прехвърлят топката на следващото. Сега е настъпил моментът този сектор да се преструктурира. Комуникационният подход на това правителство като че ли е грешен."

Президентът трябваше да свика КСНС, а не среща, с която единствената му цел беше да изолира представителите на парламентарните групи. Няма полза от такива институционални войни, особено в контекста на настоящата сложна обстановка, подчерта Любенов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16