Стоил Цицелков: Страдаме от контролиран вот, често без финансови измерения

Стоил Цицелков
Снимка: БНР

Всеки изборен процес представлява важна стъпка за демокрацията на дадена страна. Гражданското съучастие и активното участие на гражданите са от съществено значение за осигуряване на честни и прозрачни избори. В България, както и във всеки друг демократичен обществен контекст, наблюдаването на изборния процес и разбирането на важните аспекти на този процес са от изключителна важност.

Един от ключовите гласове в борбата за честни избори в България принадлежи на Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК) и основател на "Обединение за честни избори" (ОЧИ), платформа, чиято цел е да се бори срещу изборните измами, купуването на гласове и контролираните вотове.

Стоил Цицелков акцентира в "Нашият ден" върху проблема с контролираните вотове и как те влияят върху изборите. Според него контролираните вотове са широко разпространени в България и се извършват на различни нива на власт. Този вид манипулации се използват, за да се въздейства върху резултатите на изборите и да се постигнат определени цели.

Цицелков посочва, че местните избори са особено уязвими при контролиран вот. Това се дължи на факта, че в малките общини с големи доходи, резултатите и залозите са много по-високи.

"Ако на парламентарни избори са ви необходими около 10 000 гласа, за да вкарате ваш кандидат, то на местните резултатите са много по-чувствителни, тук резултатите и залозите са много по-високи, особено в малки общини с големи доходи. Такава община например е Несебър, където имаме случай на арестуван", посочва той.

Според него "в България страдаме много повече от контролиран вот, който невинаги има финансови измерения, защото контролът се осъществява по друг начин". 

За Цицелков е важно е да се подчертае, че никой няма право да види как гласувате. Това е тайна на вота. Гражданите трябва да бъдат информирани за своите права и да ги упражняват. Той посочва още, че “eдинственият начин да се осигури външно наблюдение в малките населени места е чрез изпращане на наблюдатели“.

По тази причина Цицелков призовава гражданите да бъдат отговорни и смели и да гласуват за кандидатите, които наистина ги представляват. Това е начинът да се гарантира, че изборите са честни и демократични, и че гласовете на гражданите се уважават.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16