Политолог: Протестите са символ на политическо изнудване!

Д-р Любомир Стефанов
Снимка: Личен архив

"Протестите се превърнаха от ден първи за най-незапознатите в символ на политическо изнудване в момента", заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов. По думите му този вот на недоверие, скоропостижно организиран от опозицията, всъщност е показал само едно, че претенциите на хората в сектора, колкото и да са странни и неразбираеми за широката публика, се политизират и то много яростно от една опозиция, на която ѝ липсва каквато и да е тема за това да контраатакува по места кандидатите на управляващата коалиция.

Според политолога, ако човек не е в час с проблемите в България, гледайки дебата в парламента, вижда хора, които се замерят с приказки.  

"Не съм чул нещо повече от заявки или общо политическо говорене, защото енергийните експерти имат резерви по нещата, които се случват в сектора, хората, които протестират имат своето мнение и го изразяват по техния си начин с протести или някакви подписки, а ние, широката публика, също имаме притеснения. Аз не чух разговор по същество, как и какво ще се случи с електроенергията за бита и бизнеса, чух едно абсолютно показно политическо формализиране на претенции за некомпетентност, но просто хвърлени ей така на общо основание. Затова смятам, че темата, която опозицията избра, за да внесе вот на недоверие просто им дойде от никъде", коментира Стефанов.

Той оприличи дебата като практиката на филибустерите в САЩ. 

"Там един човек взема думата и говори каквото се сети, само и само да убие времето и да не се стига до практическо обсъждане по същество, още повече до гласуване. Дебатът по същество на тема енергетика или пък всичките й измерения – вносна, износна и т.н., е отвъд експертизата на 99,99% на широката публика и общественост, включително и на хората, които работят там, колкото и да им е тъжна тази диагноза. Това е в експертизата на толкова малко хора и тези решения не могат да се вземат на коляно, още повече след очевидно предизборен дебат в парламента по време на кампания за местни избори", подчерта политологът.

Според него председателският съвет днес е допълнение на снощната среща с експерти по сигурността при президента, защото парламентът е източникът на властта в държавата. 

"Това че конституцията ни не е съвършено уредена и правилно регламентираща отговорностите в държавата все повече лъсва и затова беше нормално това да се случи в парламента. И снимките, които разгледах, показват несъстоятелността на някои от обвиненията, които се чуха в парламентарната зала защо единият е бил там, а другият не. Накрая ги видяхме седнали всички на една маса в парламента, можаха да се видят, да се проверят, че не са по кампания в държавата, т.е. обвиненията в незаинтересованост и задкулисие увисват и всеки, ще разбере, че дебатът в залата не беше дебат, а една безплатна възможност за всички парламентарно представени партии, особено опозиционните, ще ме простите за разговорния израз „да наругаят правителството“ специално в сектор "Енергетика", без да предложат качествени промени, а просто да размахват пръст и да се замерят с квалификации", посочи Любомир Стефанов.

Той допълни, че най-парадоксално е, че никой не си е направил труда да прочете съответните планове. 

"Тези документи за Зелената сделка са в процес на изготвяне на последните 10-15 години. Тези неща аз ги говоря на моите студенти от 10 години. Съжалявам, че никой не си е направил труда да се заинтересова, особено тези, които са най-пряко потърпевши, но тази материя е тук и ние я преподаваме, работим и живеем с нея. И това, че някои хора са се сетили едва ли не в 12:02, че има такъв казус и той ще се случи, защото България е член в съюз, който е взел такъв курс на политика и защото тези дебати са минали, и нашите представители са били там, но никой друг не си е направил труда да разбере те какво са гласували, защо и какво следва от това, е проблем на общността, но най-вече маркира онова, което наричаме  комуникационен проблем на всички нива. Държавата ни прави много неща, ние не се интересуваме от тях, понеже традиционно не харесваме политиците, мразим партиите и т.н. но изведнъж някой вижда някъде нещо, посочва го с пръст и казва: „Олеле какъв ужас!“. Докато сме в тази ситуация на незаинтересованост, няма да се промени рационалният подход, информираното съгласие и вземането на решения", каза още политологът.

Още чуйте в интервюто на Димитър Владимиров с политолога Любомир Стефанов
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16