Румяна Дечева: В края на изборния ден ще има забавяне, но всичко това е заложено предварително

Румяна Дечева
Снимка: БГНЕС

В края на изборния ден на 29 октомври ще имаме едно забавяне, ще имаме поправки, но всичко това е заложено предварително. Това коментира за Радио Варна изборният експерт Румяна Дечева. 

з приемам, че всеки един член на секционна избирателна комисия приема да работи по-дълги часове. Но след определен час ние губим концентрацията си! Това няма как нашата добра воля предварително да го компенсира", допълни Дечева. 

По думите й, много често, когато се говори за местни избори, изглежда, че за първи път в страната ще се произвеждат такива. "Прави впечатление, че въпреки че от десет години вече имаме постоянно действаща Централна избирателна комисия, Изборният кодекс не е променян цяла година. Има много положителни фактори за добрата подготовка и въпреки всичко се създава едно усещане за напрегнатост, неготовност, черезвичайност", каза още Дечева.

Според нея в момента фокусът не е върху конкретните теми, които касаят изборния процес, а се говори за "големи геополитически ситуации, за неща, свързани с всякакви теми, които безспорно трябва да се разглеждат, но не в момента", допълни изборният експерт. Следствието от всичко това, твърди Дечева, е допълнителната несигурност на бъдещия гласоподавател. "Това са едни елементарни недомислици, които няма как да са случайни! След изборите трябва да направим един пълен одит на целия изборен процес, за да не отидем никога повече на избори с толкова много мини по пътя ", допълни Румяна Дечева. 

Тя коментира и решението тази година СИК-овете да не сумират резултатите от машините и хартиените бюлетини. "Това показва, че може би са си взели поука. Това е много добро решение, но това е една малка капчица! Машините остават една печатница на хартийки", каза още Дечева. 

Тя допълни, че когато избирателите влизат да дадат своя глас в секциите, те първо ще бъдат попитани: "За какво искате да гласувате?". "Моля ви, хайде да гласуваме за всичко, за всяко нещо! Защото когато ние не гласуваме, ние предоставяме нашия глас на някой друг да реши вместо нас... Да дадем гласа си за всичко и да решим какво ще бъде бъдещето на нашите градове!", подчерта изборният експерт. 

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16