Явор Сидеров: Борисов с един удар успя да накара Ваня Григорова да се оправдава

| Интервю
Явор Сидеров
Снимка: Добрина Карамболова

Борисов с един удар успя да накара Ваня Григорова да се оправдава.

Това каза пред БНР Явор Сидеров, политически анализатор.

"Всеки прави това, което умее на й-добре. Бойко Борисов за пореден път прави впечатление на изкусен майстор на политическата игра. Той с един удар успя да накара току-що влязлата на терена на голямата политика Ваня Григорова да се оправдава, че не е искала и търсила неговата подкрепа. Не съм чул тя да е отхвърлила това публично, но вероятно ще бъде принудена да го направи. Успя да накара Корнелия Нинова да предупреждава Григорова да не се коалира по никакъв начин с ГЕРБ. Призовавайки привържениците на ГЕРБ да гласуват по съвест, Борисов остави едно амбивалентно усещане, че може би подкрепя Ваня Григорова, може би - не", уточни той.

Нито Ваня Григорова може да върне някаква държавна собственост, нито Васил Терзиев може да върне Държавна сигурност, подчерта анализаторът и добави:

"Това са чисти манипулации от страна на Борисов и тук намирам, че той е умел в това да противопоставя хората и да извлича ползи от това нещо. Това не е признак за неговата принадлежност към евро-атлантизма, от думите му за държавната собственост. Става дума за психологическа игра преди втория тур".

Според Явор Сидеров избирателната активност на местните избори до голяма степен е била "продиктувана от активното мероприятие с машинния вот":

"То наистина е пряко посегателство върху демократичния изборен процес в България и трябва да бъде наказано по най-строгия начин. Но се съмнявам, че това ще се случи".

Големият брой недействителни бюлетини той определи като провокирана манипулация:

"Смятам, че е манипулация, смятам, че е провокирана и е изгодна, защото този голям брой недействителни бюлетини идва като пряко следствие от манипулацията с машинния вот".

По думите на Сидеров и двамата кандидати в София имат "родилни петна", които ги правят неприемливи:

"При него това е произходът му, при нея - нескритият ѝ путинизъм. Това оцветява битката по малко по-различен начин. Ако беше само битка на идеи, щеше да е добър знак". 

Интервюто на Диана Янкулова с Явор Сидеров в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16