Никола Тулечки: Махнаха машините и невалидните бюлетини се върнаха

Проблемът беше решен с машинното гласуване, подчерта експертът

| Интервю
Никола Тулечки
Снимка: БГНЕС, архив

 Махнаха машините и невалидните бюлетини се върнаха. 

Това каза пред БНР експертът в наблюдение и анализ на избори Никола Тулечки, част от екипа на ОЧИ (Обединение за честни избори).

"Проблемът с невалидните бюлетини беше решен с машинното гласуване. Това беше причината то да бъде въведено след констатацията на огромния брой невалидни бюлетини през 2017 г., а след това се повтори и 2019-а. Машините се въведоха, за да се оправи този проблем. Сега, след като те бяха премахнати, невалидните бюлетини се върнаха".

Експертът посочи три фактора, които са причина за големия брой невалидни бюлетини на изборите:

"Първият е недостатъчно добре измислен процес. Втори - недобро разбиране на самия процес. Най-притеснителен е третият - злонамерено унищожаване на бюлетини, което се вижда от записа от броенето на бюлетини в избирателна секция в Малорад".

Тулечки определи като класическо активно мероприятие случилото се в петъка преди първия тур на местните избори:

"Сюжетът не е приключил. .... Няма да се учудя, ако в четвъртък или в петък сега има и следващ епизод на този цирк. Това беше информационна атака, която цели да се подрони доверието в изборния процес"

Според него има няколко партии, които целят да представят "как живеем в хаос и как държавата отива на кино, те имат интерес това тяхно пророчество да се изпълни":

"Предходен епизод на същото активно мероприятие беше, когато поканиха блогъра Цанов (за изслушване в комисия в Народното събрание - б.р.) и представител на една от тези партии му слагаше думи в устата и му казваше да разкаже на хората колко са компрометирани според него машините, който беше изцяло изфабрикуван наратив, но това се случи пред очите ни".

По думите на експерта ще бъде много трудно да се върне доверието в гласуването с машини:

"Това го слагам като отговорност на отделни представители на политическата класа, които с малки политически цели системно успяха да разрушат това доверие".

Никола Тулечки изказа мнение, че може и да няма достатъчно време да се извърви докрай процедурата, за да се гласува с машини на втория тур на местните избори на 5-и ноември.

Интервюто на Снежана Иванова с Никола Тулечки в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16