"Не мога да си представя ФБР два дни преди изборите да спре машинното гласуване в който и да било щат в САЩ"

Румяна Дечева: Какво стана в това МЕУ, което толкова ги изплаши?

"Доверието беше подкопано до степен, че за първи път сърдити хора идваха да гласуват"

| Интервю
Румяна Дечева
Снимка: Здравко Петров, БНР

За първи път сърдити хора идваха да гласуват. Толкова беше подкопано доверието.

Това каза пред БНР Румяна Дечева, международен изборен експерт.

"Хората, които решиха в последния момент да отменят машинното гласуване, имаха цялото време от декември 2022 г., когато беше решено на местния вот за първи път да бъдат използвани машини, имаха период от 10 месеца за подготовка на всички дейности. Те не можеха да обявят обществена поръчка, но можеше всичко останало да бъде направено, така че с насрочването на изборите, което се случи на 3-ти август, обществената поръчка да бъде обявена. Защо тази подготовка не е станала? Това ще остане за мен въпрос на този етап", обясни тя.  

Според нея изключването на възможността за машинно гласуване е довело до подкопаване на доверието в изборния процес и отлив на избиратели. 

"Доведе до подкопаване на доверието до степен, в която наблюдавахме в неделя за първи път сърдити хора да идват да гласуват. Като наблюдатели ние обикновено виждаме усмихнати хора, шегуващи се, които идват да гласуват. За първи път видяхме, че избирателите влизат в предконфликт със секционните комисии, защото им се струва, че от тях нещо би зависило". 

Дечева постави въпрос защо само за тези избори не може заместник-министър, нарочно упълномощен, да подпише, нещо, което е ставало на предходни избори:

"Органите, които ни управляват, са избрани с удостоверяване на съответствието, подписано от заместник-министър. Защо сега не може? Това е мой граждански въпрос към тях. Какво стана в това Министерство на електронното управление, което толкова ги изплаши? Политическо ли лице искаме да подписва, или някой, който разбира - той да подписва?".

Не мога да си представя ФБР два дни преди изборите да спре машинното гласуване в който и да било щат в САЩ, коментира още експертът.

"Не мога да си представя нито една друга агенция, на която в мандата е националната сигурност, да създава несигурност по такъв начин. Като гражданин не си го представям. ... От ДАНС си позволяват да изпратят едно такова писмо. Много ми е проблематично това. Тази намеса на структурата, която трябва да защитава обществения интерес и доверието в политическата ни система. Трябва да вярваме на институциите си, а те направиха така, че да не вярваме в тях", каза Дечева.

Интервюто на Людмила Железова с Румяна Дечева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16