Ива Митева: Решението на ЦИК за отмяна на машините е непрофесионално и некомпетентно

"С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но сега съм по-скоро само за машинно отчитане"

| Интервю
Ива Митева
Снимка: Борислава Борисова

С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на времето, може би не съм привърженик твърдо на машинното гласуване, а на машинното отчитане.

Това каза пред БНР Ива Митева, бивш председател на Народното събрание (45-ото и 46-ото), бивш депутат от ИТН, доктор по конституционно право.

"Машинното отчитане е това, което се прави в САЩ. Гласувате с хартиена бюлетина, но тя минава през сканиращо устройство и вотът ви се отчита. Имате и бюлетината, и сканирания запис на бюлетината. Това е може би най-честният начин за отчитане на вота. Това съм го предлагала още през 2017 г. като експерт", обясни тя.

Митева коментира ситуацията от последния ден от предизборната кампания за местните избори, довела до решение на ЦИК да отмени гласуването с машини, като категорично определи решението на ЦИК като непрофесионално и некомпетентно, взето без дебат и без изслушване на ДАНС, на чийто доклад стъпва:

"ЦИК е постоянно действащ орган, за да може да си свърши работата много преди изборите, но за съжаление виждаме, че всичко се случва в последния момент. Не съм изненадана от това, което се случва, защото в 48-ото НС, когато върнаха смесеното гласуване, ми беше много интересно да чуя председателят на правната комисия да казва, че, по повод ветото на президента, те ще направят автентично тълкуване на това, което са приели. Доста е странно юристи да казват това в пленарно зала. Когато правите автентично тълкуване на закон, значи че не сте приели текст, който е разбираем и ясен. От това стана ясно, че опити за премахване на машинното гласуване ще се правят.  Може би това беше първата и най-лесната стъпка, за да се върви напред".  

Според Ива Митева и министърът на електронното управление не си е бил свършил работата по удостоверяване на машините за гласуване, като уточни, че решението на ЦИК стъпва и върху писмо на министъра, в което се казва, че не е издал решението за удостоверяване.

"В решението на ВАС е посочено, че на 20-и октомври е извършено удостоверяване. А министърът на електронното управление на 27-и октомври заявява, че той не е издал решението. Въпросът е защо 7 дни липсва това решение за удостоверяване. Единствената опция в Изборния кодекс да се мине към хартии е тога, когато при удостоверяването се установи несъответствие с принципите на член 3 от ИК. Такова нещо не е отчетено от ЦИК, че се е случило", посочи тя.

Интервюто на Даниела Големинова с Ива Митева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16