Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Яница Петкова
Снимка: Галъп интернешънъл

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града.

Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя сподели, че в голяма степен се осъществи очакваното и не се откриват значителни  разлики между резултатите. Впечатлена беше от интензивната борба между двата големи политически съюза в страната – ПП-ДБ и ГЕРБ, която се разигра в някои от градовете. Според нея по-различна ситуация се наблюдава в столицата, “но и там гласоподавателите ясно се разделят между двата съюза“.

Според Петкова ГЕРБ успя да запази мнозинството си в местната власт, особено по отношение на общинските съвети. Въпреки това в битката за кметовете има размяна на позиции, като се появяват нови кандидати и кметове, които ще ги заемат. В предаването тя отбелязва, че съществува  желание за промяна на местно ниво.

Събитията в Благоевград и Варна също привлякоха вниманието на обществото, като в тези градове кандидати от ПП-ДБ се наложиха на дългогодишни кметове от ГЕРБ. Този успех се дължи на обединението на различни партии и електорати с цел смяна на властта.

В заключение на много места дългогодишни кметове загубиха своите позиции, което свидетелства за наличието на желание за промяна в местните общности. Резултатите не показват значителна загуба на позиции за ГЕРБ, особено когато се сравнява вота за общински съвет с този за кмет. Също така, избирателната активност е по-ниска от тази на първия тур, но това според Петкова е в рамките на очакваното.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21

Проф. Десислава Бошнакова: София не е синята от 1990 г. Никой не обърна внимание на това

София не е синята София от 1990 г. Хората, които живеят в София, са други . Никой не обърна внимание на това. Това мнение изрази пред БНР проф. Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент "Масови комуникации" в НБУ. "На хората, които гласуваха в подкрепа на сините партии и протестираха в продължение на две години,  им се даде..

публикувано на 06.11.23 в 10:13