От 28 май започват обученията по общини за машинния вот

От 28 май започват обученията за гласуване с машини по общини. На тях всеки, който желае, може пробно да гласува, за да е спокоен в изборния ден. За всяка община са предвидени по две дати, а за Кърджали те са три. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на РИК-Кърджали Иван Робов. Той уточни, че графикът е уточнен с всички общински администрации.

До края на месеца обучения със специализирани устройства за машинно гласуване ще има в пет общински центъра. На 28 май машините ще бъдат в Крумовград и Момчилград. За Кърджали датите са 29, 30 и 31 май, а машината ще бъде разположена пред паметника на Васил Левски. Първата дата за Джебел и Кирково е 31 май.

Иван Робов съобщи, че в РИК е получен и един сигнал от партия за нарушения. Той е обработен, но се оказал неоснователен: "Това е за разпространение на изборни материали, плакати на места, които са не по заповедта на кмета на община Кърджали. При извършената проверка от колеги от Районната избирателна комисия установяват, че сигналът не отговаря на обективната истина и е неоснователен."

И последните две останали общини в областта - Кирково и Кърджали, вече подадоха своите предложения за подвижни секционни комисии. "Община Кирково иска четири подвижни секционни избирателни комисии, а община Кърджали - 10 подвижни секционни избирателни комисии, с една по-малко от миналите местни избори. И с това вече мога да ви кажа и общата бройка на подвижните секции - в цялата област 40 подвижни секции ще имаме", каза Иван Робов. Той уточни, че те са колкото и на последните избори. 

Общият брой на всички секции в област Кърджали за изборите на 9 юни е 540. В това число влизат и подвижните, сформираните секции в Държавната психиатрична болница и МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали и в Дома за стари хора в Крумовград. За вота на 9 юни няма създадени секции в болниците в Момчилград и в Ардино.

Иван Робов обърна внимание на специфичен момент при гласуването: "На тези избори, знаете, се провеждат два отделни избора. За изборите за Европейски парламент имаме уседналост - тримесечна уседналост. Това е една особена хипотеза. Ако имаме случаи, когато избирателят не може да гласува за Европейски парламент, но има право да гласува за български парламент, то тогава такъв избирател гласува само с хартиена бюлетина. Забранено е гласуването с машина. Това се прави с цел да не се получава двойно гласуване", коментира председателят на РИК-Кърджали.

Според него започва да става все по-натоварено, а комисията има заседание почти всеки ден. Притеснително е усложняването на изборния процес, каза още Иван Робов и уточни: "Примерно сега в секционните избирателни комисии има четири избирателни прозрачни кутии. Една кутия е за хартиените бюлетини за Народно събрание, другата кутия прозрачна ще е за машинните бюлетини за Народно събрание. Третата кутия ще бъде за хартиените бюлетини за Европейския парламент и четвъртата кутия ще бъде за машинните  бюлетини за Европейския парламент, което на мен ми се струва малко прекалено натоварващо за секционните избирателни комисии. Това ме притеснява. Всичко това усложнява изборния процес."

Друго от големите притеснения е постоянната подмяна от страна на партиите на членове на СИК. Това може да доведе до ситуация, в която едни да бъдат обучени от РИК, а други да бъдат в изборния ден. "Това ще доведе до много грешки", коментира Иван Робов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 18:07

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП "Величие" взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно събрание. Това са Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова. ДПС и "Възраждане" ще имат по..

публикувано на 16.06.24 в 15:30

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 11:21

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер

Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Всеки ваш глас за ПП-ДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа!  Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на..

публикувано на 15.06.24 в 12:00
Христо Иванов

Христо Иванов ще положи клетва като депутат

Вече бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента, обявиха от партията. В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 15.06.24 в 11:56

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300.   63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от..

публикувано на 14.06.24 в 13:25

ЦИК: 2 211 648 действителни гласове, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648.  Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за Народно събрание. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Данните от разпределението на мандатите на партиите и коалициите по изборни райони..

публикувано на 14.06.24 в 13:25

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:19

25-има, избрани от два раойна, избират: От къде ще станат депутати?

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 08:01