Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Ако Борисов не направи правителство, президентът Радев ще се появи на терен и ще измете всички

Веселин Стойнев
Снимка: Савина Спасова

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев, журналист.

Отговорността на Бойко Борисов

"Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля другиму. Всъщност лошият резултат на ПП/ДБ се оказа лош и за Борисов. Защото, ако те бяха втори, те отново трябваше да отказват сглобка, той да ги кани и дори да им прехвърли мандата, както направи преди. Сега нищо не може да им прехвърли, защото втори е Пеевски. Абсурдно е, защото вече не може да има втори мандат, а третият Радев няма как да го даде на ПП/ДБ, защото той дори и предишния не искаше да им го дава, когато бяха втора партия, а сега те са се стопили. 

Т.е. ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого. Също така, прехвърлянето на мандати е абсолютно неприемливо вече и Борисов правилно казва, че ако не успее с първия мандат, ще отидем на избори. Но отговорността е негова, и ако отидем на избори, той ще понесе още по-големи щети за партията си. Борисов трябва да знае, че негов работодател са избирателите и който не е успял да спечели доверието им, той е виновен, няма друг. Нито медиите, нито социолозите са му виновни на Борисов за отлива и от ГЕРБ

Сега Борисов е в компанията на ДПС, но не ДПС на Джевджет Чакъров, а ДПС на Пеевски, което не се нрави на част от избирателите на ГЕРБ. Освен това, един от факторите за спада на доверието към  ГЕРБ е тяхното негативно говорене, плюене, компромати, което започна още от преди разтурването на сглобката, въпреки че голямата вина и за сглобката, и за разтурването ѝ пое ПП/ДБ, все пак доведе до погнуса у избирателите и към ГЕРБ."

Наистина ли отговорността за правителство е само на ГЕРБ, след като Христо Иванов каза, че Делян Пеевски води срещите на Изпълнителния съвет на ГЕРБ

"Това беше абсолютна новина, но малко са медиите, които я отбелязаха. Сега конфигурацията е такава, че функционално отговорността е на Борисов, защото няма как вторият мандат да отиде при ДПС, няма как да се оправдава, че другите не искат да отидат при него. Сега Борисов трябва да търси широка подкрепа за своя кабинет и не знам дали той си дава сметка, че всъщност предлага същото, което имахме, преди да се разтури сглобката. Борисов каза, че иска експертен кабинет, но с премиер и няколко ключови министерства от ГЕРБ. То това си е като кабинетът "Денков", в който имаше хем политически лица, хем експерти. Сега Борисов предлага същото, но нямало да бъде коалиция, ми то и на Денков не беше коалиция. Явно му трябват други играчи просто.

По-мъжкарски ход на Борисов, би бил, ако каже, че ще направи правителство на малцинството, оглавено от него и без никого другиго в него, и да поеме цялата отговорност, за да не хвърли страната в избори.

Това ни връща към въпроса дали Борисов сам взема решенията, и интервюто на Христо Иванов за Инициатива "Правосъдие за всеки", в което говори за зависимостта на Борисов от Пеевски. Така че Пеевски се оказа изключително тежък проблем за цялата политическа система и главно за Борисов. Защото едно е ДПС да са трети, друго е да са втори, защото това е ДПС на Пеевски. Защото той е орденоносец на "Магнитски", той е човекът с цялата си богата биография от "Булгартабак" до КТБ и кафявите медии, Пеевски е човекът със силното влияние в съдебната власт, т.е. той е един много тежък политически фактор в негативния смисъл."

Кой контекст е по-важен към днешна дата – какво не направиха или направиха грешно ПП/ДБ за последните 3 години, или кои са спечелилите изборите две партии – ГЕРБ и ДПС, и какво да очакваме от тях, знаейки миналото им?

"Първо, ПП/ДБ загубиха изборите, защото не успяха да обяснят най-простия политически въпрос – защо се случи сглобката, защо се провали и ще има ли нова? На тези въпроси избирателите не чуха отговора. Те не успяха да убедят хората, че този компромис си е струвал и е довел до някакви резултати. Дадоха възможност ГЕРБ, да твърдят, че не е имал министри освен Габриел в правителството им. Това са тежките им грешки, че те не договориха носенето на отговорност в това управление, че и ГЕРБ я носи колкото тях. Затова надделя гласът на ГЕРБ, че ПП/ДБ са преяли с власт и са виновни за провала."

Медиите и кампанията

"Борисов, от една страна, обвинява медиите, че са виновни за отлива на избиратели от ГЕРБ, от друга страна, виждаме, че всъщност медиите са под доста силно влияние на Борисов. Каквито и да са медиите, политиците правят ключовите грешки, защото и ПП/ДБ, и ГЕРБ са се свили до своите ядра избиратели."

Какво би станало с ПП "Величие", ако всички медии, включително големите телевизии, бяха дали гласност на разследването на "Капитал" и Йоан Запрянов за Историческия парк, което датира поне от пет години, и щеше ли да има нужда днес Иво Мирчев да внася въпроси до ДАНС за "Величие"?

"Има медии, които правеха това, но те бяха в ъгъла. Въпросът е, че ДАНС има информация за всичко, но не правят нищо, за разлика от случая с НЕКСО. Убеден съм, че и ДАНС, и прокуратурата знаят, но постъпват както винаги – връзват си гащите с някакви проверки, почнали някога си, и толкоз."

Чия рожба е "Величие"

"На интересите на "дълбоката държава", на задкулисни интереси. Тях не че някой ги е създал, по-скоро тук говорим за политическо инженерство – насочваш чрез определени технологии като канали в YouTube, в които хората гледат разни послания, които на нас ни звучат смешно, но 100 хиляди са им повярвали. Всъщност никой не ги е проспал. Просто тежестта им се увеличи заради спада на избирателната активност. Целта на "Величие" е "Възраждане" да изглеждат по-прилични, но в същото време целта може да е и донор на депутати. Може да се окаже от една стройна партия, каквато бяха "Възраждане", от която отекоха трима депутати, сега може да се окаже, че от "Величие" ще оттекат половината."

Прогноза

"България трябва да има правителство, въпреки че на много хора то няма да се хареса. Борисов ще направи такова правителство, защото, ако отидем отново на избори, не само той ще поеме основната отговорност за това и ще загуби много. Освен това, ако Борисов не направи правителство, вратата се отваря широко за президента Радев, който ще се появи на терен и ще измете всички. Ще ги измете с една програма за смяна формата на държавно управление към президентска република. Той обеща, че ще има свое предложение за Конституция. Какво му пречи, ако ноември сме на избори, да каже – ето го моят проект за Конституция, в който пише "президентска република", защото партиите не стават за нищо и ще свика Велико народно събрание. Това ще е неговата програма за 800 дни, каквото навремето ни предложи царят. С това той ще измете всички съществуващи политически партии или ще ги маргинализира до невиждана степен. Затова сега имаме последен шанс нещо да се спаси. Иначе вървим към Орбанова диктатура."


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55