Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

"Най-опасното е, че се прокрадва идеята, че българите са уморени от демокрацията", смята писателят

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

"Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем".

Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов.

"Те ще направят правителство, то е ясно. То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно изваден от редиците на ГЕРБ. Но всъщност това ще е правителство, което се реди от хората зад Пеевски и тези хора са мутри, не са други. Тези мутри са свързани с огромните руски потоци в България, икономически, всякакви. Това е истината. Дали ще си сложат на ревера "Ние сме програмно управление", "Това е национално спасение"… Ще си добавят една игла ИТН, която си захранват именно за такъв момент – това правителство ще се случи", коментира той.

В същия момент Кирил Петков показа сериозна неадекватност, смята писателят. Според него самонадеяността и арогантността на ПП-ДБ е основната грешка.

"Опасявам се, че тези, които би трябвало да скочат смело, когато трябваше, не го направиха. Сега имат много кратък прозорец, в който трябва да се ориентират. Опасявам се, че мнозина от тях ще останат извън борда в този момент", прогнозира той.

Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация, категоричен е Радослав Бимбалов, като обясни:

"Сатирата е някакъв опит да погледнем с известна доза ирония на това, което се случва, но много често тази ирония води болка повече отколкото усмивки по лицата ни. В конкретния случай е така. За мен това, което се случва, не просто сега на изборите, а това, което се случва в последните десетилетия в държавата ни, е притеснителна имитация на държавност, имитация на правосъдие, имитация на здравеопазване, имитация на образование, което е най-страшното. Този "Исторически парк", който в момента се превърна в някакъв символ, за съжаление, на много българи за нова надежда, а на останалите българи – символ на измама, грозни схеми и популизъм, този символ "Исторически парк" всъщност е символ на България за мен. Ние сме бутафория на държава, бутафория на демокрация. Това не е много смешно вече".

В предаването "Неделя 150" писателят нарече "Исторически парк" "Дисниленд". По думите му това е атракционен парк, забавление, начин да се печели от интереса на хората към миналото:

"Присъствието на подобни атракциони навсякъде е логично. Концентрирането ни в момента върху него по скоро измества по-големия казус, по-големия проблем – забравяме за "Осемте джуджета", за това, че се оказа, че цялата ни правосъдна система е проядена отвътре и главният прокурор е очевидно част от някакви престъпни схеми – сегашният, предишният също. Трябваше да убият един – двама души, за да се замислим какво представлява правосъдната ни система. Мисля си, че забравяме най-важните теми, а те са тези, а не "Исторически парк" доколко е стойностен и смислен, нека си го има".

По думите му носталгията е нещо опасно, когато тя бъде използвана от популисти, които действат по нечия поръчка:

"Насаждат ни една носталгия по минало, в голямата си част което дори не е много автентично, не само за да избягаме от сегашната реалност, а за да изместят някак хода на мислите и отношението ни към света, който ни обгражда. Най-опасното нещо всъщност е, че се прокрадва, тя даже се институционализира, тази идея, че българите са уморени от демокрацията. Не просто са уморени от избори, не просто са уморени от това да управляват по някакъв начин демократичния процес, а от демокрацията като цяло".

Румен Радев е един от хората, които превърна това в съвсем нормален наратив, подчерта Радослав Бимбалов. По думите му президентът е въвел нещо любопитно:

"Вече говорим срещу партиите – партиите са виновни, не просто политическата система. Идеята е, че ние започваме постепенно да приемаме факта, че нямаме нужда от партии и подобен вид управление, а имаме нужда от твърдо управление на човек, който се приема, че ще взема решенията еднолично. Това се налага като модел. За мое огромно опасение, този модел не идва съвсем случайно, а идва много целенасочено от цялата хибридна война, която новата Руска империя поведе 10 години преди да атакува физически Украйна".

Притеснението на писателя е, че големи части от обществото биха приели този модел.

"Винаги съм се смущавал от това усещане на българите за куфар. Ние сме куфар, който все бива или подритван, или зарязван, или забравян, или краден, или препълван с нещо. Това усещане за куфар е много страшно. Това е липса на инициативност, която беше целенасочено изкоренена по време на комунистическия режим. Все някой трябва накъде да ни мъкне, някъде да ни носи, някой да дойде да ни оправи".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Радослав Бимбалов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Ивайло Динев , политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин. "Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании –..

публикувано на 17.06.24 в 09:09
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55