Ивайло Динев: Дебатът за идеи и програми тотално е изчезнал сред политиците

Снимка: БГНЕС

Защо и как "ТикТок политиката" набира сили в Европа и България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ивайло Динев, политолог от Центъра за Източноевропейски и международни изследвания в Берлин.

"Това са политически формации, популяризирани най-вече в социалните мрежи. Това променя начина на провеждане на политическите кампании – видеосъдържанието измества текстовото и се появяват политически партии, които нямат нужда от водене на традиционна кампания, защото се  фокусират върху тази демография, която е в социалните мрежи. Можем да говорим за политически генерационен разлом между по-младите, които са в ТикТок до 25-годишни, фейсбук на хората около средната възраст и възрастните, които не са в този тип мрежи. 

В цяла Европа се появиха политически формации или независими кандидати, които успяха да влязат в ЕП единствено разчитайки на този тип кампании – в социалните мрежи. Има примери за редица ютубъри и инфлуенсъри, които са без никаква политическа програма, но събраха гласове за да влязат в ЕП. Единственото, което те казват е, че няма да бъдат като всички останали политици и чрез отричане на настоящите политически модели, без нищо конкретно насреща, успяват да съберат поддръжници. 

Такъв е случаят и с българската партия "Величие", които са изключително популярни в ТикТок и Ютуб, където те изказваха своето мнение за войната в Украйна или политическата ситуация в България. Цялата им кампания беше или в социални мрежи или ходеха по места, в може би 30-40 града и се срещата с хора, които ги знаеха от социалните мрeжи."

Младите аполитични хора и доверието в социалните мрежи

"Да, този тип политици наистина привличат млади хора, които не са били активни политически досега. Негативните последствия са много, защото единствената редакция на съдържанието в тези канали е алгоритъмът и човекът, който създава съдържанието. Няма филтър за пропаганда, базирана не на аргументи и факти, а на емоционално съдържание, което много бързо привлича хората. В Германия "Алтернатива за Германия" също разчитаха изключително много на социалните мрежи и са много по-популярни в социалните мрежи, отколкото традиционните партии. Техните видеоклипове са с изключително емоционално съдържание – всяване на страх у хората, например как Европа изчезва, как мигрантите превземат държавата – все кратки послания, които разчитат именно страх. Това снишава още повече достатъчно снишената политическа реторика. Защото дебатите за идеи и програми тотално са изчезнали сред политиците. Сега отиваме на още по-ниско равнище, където не просто няма разговор, а има борба кой най-бързо ще привлече колкото се може повече хора в някоя социална мрежа."

Защо хората са изпаднали в "тлеещо разочарование" от политиката, кой има полза от разпространяване на пропагандни твърдения в социалните мрежи и за какво се борят ТикТок политиците чуйте в звуковия файл. 

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 14:44

Радослав Бимбалов: Следващи избори ще ни вкарат в страховита турбуленция

" Следващи избори наистина ще ни вкарат в страховита турбуленция, от която не знам дали изобщо ще можем да излезем ". Това мнение изказа пред БНР писателят Радослав Бимбалов. " Те ще направят правителство, то е ясно . То ще бъде правителство, което ще бъде облечено под форма на програмно, експертно. Може би премиерът ще бъде образно..

публикувано на 16.06.24 в 14:43

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 14:41

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 14:39
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералната..

публикувано на 16.06.24 в 08:57
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 10:44

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 14:12
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:15

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:30
Георги Свиленски

Георги Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа

"Корнелия Нинова е избрана от българските социалисти. Получила е тяхната подкрепа. Когато бъде насочен прекият избор през септември, всеки социалист може да се яви. Тя връща властта при тези, които са я избрали ." Това каза в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Георги Ангелов: Това е краят на ерата..

публикувано на 14.06.24 в 07:55