Любен Дилов-син: Джентълменското споразумение е на масата

| Интервю
Любен Дилов - син
Снимка: БГНЕС

"Едва ли има друга формация, която да има толкова дълга резервна скамейка, колкото има ГЕРБ-СДС". Това каза пред БНР Любен Дилов-син – кандидат за депутат в листите на ГЕРБ-СДС в София и Бургас.

"Няма драма. Няма никакво напрежение, поне в нашия избирателен район. Тази стъпка е възприета като логична и разумна", каза той във връзка с включването на някои от най-успешните кметове начело на изборните листи на партията по места. И обясни:

"Една политическа формация демонстрира своите кадрови способности – успешни министри, успешни кметове".

Според него именно към този модел трябва да се стремим. По думите му няма значение от коя политическа формация е министър-председателят. Това има значение само за това кой носи отговорност за него, уточни той.

В последните 30 години СДС и ГЕРБ са политическите формации, които водиха България в най-тежките кризи, напомни Любен Дилов и добави: "Това са хора, които са доказали, че могат да се оправят в драматични ситуации, че знаят как се прави. Не случайно в историята на Третата българска държава най-дълго избираният демократично министър-председател се казва Бойко Борисов. Това са фактите".

По думите му зад двете формации има много направено, което може да се пипне и види.

Страшно много работа има и тя пряко засяга хората, категоричен бе кандидат-депутатът в предаването "12+3". Според него единствената мотивация за съществуването на голяма част от политическия спектър срещу ГЕРБ-СДС е анти-ГЕРБ говорене:

"Ние знаем, че ако ние внезапно изчезнем, то нашите опоненти ще останат без смисъл на живота, което е тъжно и не трябва да се случва. Ще се опитаме с усмивка да приемем всичко това, най-малкото за да дадем смисъл за съществуването на нашите опоненти".

Предложението за джентълменското споразумение е на масата, подчерта Любен Дилов-син и добави:

"На тези избори "Възраждане" като станат втори, то ще бъде сложено много бързо отново на масата за дискутиране. Всяка една друга алтернатива ще бъде по-притеснителна и за нашите опоненти".

Политическата енергия се ражда от разломи, изтъкна той и обясни: "Колкото по-сериозни разломи има в обществото, толкова по-голяма политическа енергия се надига".

Сегашните скандали обаче по никакъв начин в вдигат обществена енергия, продължи коментара си кандидат-депутатът. 

Той се надява народните представители в 51-ото Народно събрание да бъдат по-сговорчиви.

Цялото интервю на Стефан Кунчев с Любен Дилов-син в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл.  


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Василев

Слави Василев: На тези избори отново ще катастрофираме

"На тези седми избори ние отново ще катастрофираме. Проблемът не е как да има мнозинство, а как мнозинството, което ще се създаде, да не бъде подвластно на Пеевски, Борисов и личните интереси на няколко силни фигури. Това е структурен въпрос. 51-вият парламент няма да произведе устойчиво мнозинство, което да изкара пълен мандат". Това..

публикувано на 26.09.24 в 13:48
Евгени Минчев

Евгени Минчев: Жалко за тези, които смятат, че съм поставен, за да бъда чучело...

"Не гласувайте за мен, а за моите идеи". За това призова от ефира на БНР пиар експертът Евгени Минчев , който е кандидат за депутат в листите на "БСП-Обединена левица" в София.   Той е поставен на четвърто място в листата на коалицията в 24 -ти МИР. Минчев смята, че за него ще гласуват "любопитните,  отегчените, тези, които искат да дадат..

публикувано на 26.09.24 в 13:35
Вангелия Чорбаджийска и Габриел Пенчев

Провокация към политиците: Учредява се Национален фронт за младежта

Учредява се Национален фронт за младежта. Инициативата е провокация към кандидатите за депутати и ще съществува в рамките на кампанията "Лига на младите гласоподаватели". "Самите избори стават монотонни. Ние се опитваме да бъдем различни. Младите трябва да вземат по-активно участие в политиката, но и самите политици да се вслушват в нуждите..

публикувано на 26.09.24 в 09:38
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Мобилизационният ресурс на партиите е към своя край

Организационният и мобилизационен ресурс на партиите е към своя край заради честите избори. Тези избори ще покажат организационното състояние на всички партии . Този прочит направи пред БНР на прага на предизборната кампания политологът Христо Панчугов. Той очаква вяла кампания, "без особено въображение, по-скоро инерционна". Иван..

публикувано на 26.09.24 в 08:45
Йордан Иванов

Йордан Иванов: ГЕРБ харесват кризата. Главчев се отчита на Борисов и Пеевски

" Научихме нашите уроци от грешките в 49-ото НС, мнозинството в ГЕРБ. Научихме грешките от комуникацията си с българските граждани. Грешките трябва да се изговорят, за да продължим напред. Най-отпред бяха политическите грешки." Това мнение изрази пред БНР Йордан Иванов от ДСБ, водач на листата на ПП-ДБ за Пловдив област. "Това, че не..

публикувано на 26.09.24 в 08:15
Иван Христанов

Иван Христанов: Тази кампания ще бъде надсвирване на фалшиви инструменти

Отказът на по-малки партии да участват в изборите е " очевидно делегитимиране на играта, която създават системните партии в парламента , която устройва само и единствено тях". Това мнение изрази пред БНР Иван Христанов, председател на партия "Единение", която няма да участва в предсрочния вот. Според него е налице " война на изтощаване " на..

публикувано на 26.09.24 в 08:00
Проф. Красимир Калинов

Проф. Красимир Калинов: Купуването на гласове може да повлияе при ниска активност

Ако гледаме буквално закона, само "ДПС – Ново начало" трябва да има представители в СИК-овете. Това обясни пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. " В изборните комисии от всякакъв вид и род се възпроизвежда партийната структура от Народното събрание. Който има парламентарна група, той има право да предлага членове на изборните..

публикувано на 25.09.24 в 20:07
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Мисля, че ще имаме две различни крила на ДПС в парламента

Мисля, че ще имаме две различни крила на ДПС в парламента. Такава прогноза направи пред БНР журналистът Емилия Милчева, след като станаха ясни водачите на листи на всички партии и коалиции, които ще участват на предстоящите предсрочни парламентарни избори.  ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, ПП-ДБ - с 26, "Възраждане" – с 12 Листите..

публикувано на 25.09.24 в 17:50
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Водещото не е мястото в листата, а какво си свършил

Водещото не е мястото в листата, а това какво си свършил , заяви пред БНР Божидар Божанов от ПП-ДБ. " Дали някой е водач на листа или не, не е от чак толкова голямо значение . Нашите кандидати са силни в своите райони. В софийските листи – много от знаковите лица са именно там, макар и не водачи", коментира той. От ПП-ДБ обявиха..

публикувано на 25.09.24 в 13:45
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Лявото обединение е ключ към промяната

Съобразявали сме се 100%. Никога досега не е имало такова сближаване между местните структури и централното ръководство. Почти няма район от тези 31, в който от централата да не сме се съобразили. Това заяви пред БНР председателят на ПГ на БСП за България Борислав Гуцанов за подредбата на листите на БСП – Обединена левица за парламентарните..

публикувано на 25.09.24 в 08:25