Прогнозата на "Галъп": 7 формации са сигурни за НС, една е на ръба, а друга – с шансове

Снимка: "Галъп интернешънъл болкан"

Преди финалните дни на кампанията: 7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Проучването обхваща 1007 души в представителна за пълнолетното население в страната извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети между 10 и 21 октомври. Изследването не е прогноза за изборен резултат, а е моментната снимка на нагласите, регистрирани няколко дни преди вота. 

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва: 

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете. 

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи. 

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%. 

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания. 

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%. 

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%. 

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите. 

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

240 мандата, а апетитите към тях са на 7+2 партии: Ето разпределението

Седем партии със сигурност ще вкарат депутати в бъдещото 51-во Народно събрание, сочат екзитпол данните на големите социологически агенции у нас. Парламентарните сили обаче може и да са девет, според различните сондажи на общественото мнение. Ето какви са резултатите до момента за разпределението по парламентарни групи, базирани на..

публикувано на 27.10.24 в 20:32

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: 7+2 формации в 51-ото НС, ГЕРБ-СДС с най-много гласове

Седем партии и коалиции влизат в следващото Народно събрание в резултат на днешните избори, а още две формации имат шанс за това, след като по предварителни данни преминават 4-процентовата бариера за парламента. Ето какво сочат данните от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан" към 20 часа: ГЕРБ-СДС – 25,2%; ПП-ДБ – 15,7%;..

публикувано на 27.10.24 в 20:22

Екзитпол на водещите агенции: Кои влизат в НС със свои депутати?

Ето какви са резултатите към 19:00 часа според екзитпола на водещите социологически агенции. "Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС - 26,4%; ПП-ДБ - 14,9%; "Възраждане" - 12,9%; ДПС - Ново начало - 8,9%; Алианс за права и свободи - 8,7%; БСП - 7,8%; ИТН - 6,2%; "Величие" под чертата с 3,8% МЕЧ също e под чертата с..

публикувано на 27.10.24 в 20:12

Екзитпол на "Галъп": ГЕРБ-СДС печелят предсрочния вот, 7+2 формации в НС

51-вото Народно събрание ще е шарено и многолико, след като суверенът реши депутати да имат 7 партии и коалиции плюс още 2 формации, които по предварителни данни също минават 4-процентната бариера. Ето какво сочат данните от екзитпол на агенция "Галъп интернешънъл болкан", с която БНР си партнира,  към 19.00 часа: ГЕРБ-СДС – 25,1%;..

публикувано на 27.10.24 в 20:06

"Екзакта": 7 партии влизат в НС, за място там се борят още 3

71% от българите, участвали в проучване на "Екзакта", не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление.  29% от интервюираните са оптимисти.  По-често допускат, че е възможно добро управление избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в..

публикувано на 25.10.24 в 10:16

"Тренд": 7 сигурни формации в НС, още 2 - с шанс да преминат бариерата

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията.  Това показват данните от социологическо проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в..

публикувано на 25.10.24 в 08:01

"Алфа Рисърч" прогнозира: 7 партии с депутати в идното Народно събрание

7 ще са политическите сили, които биха влезли в следващото 51-во Народно събрание.  Това показва изследването на електоралните нагласи на "Алфа Рисърч" три дни преди предсрочните избори в неделя. Най-висока подкрепа би получила ГЕРБ – СДС - 26,5%. Изключително малка е разликата между второто и третото място, както и между четвъртото,..

публикувано на 24.10.24 в 09:41

Прогноза на "Маркет линкс": 7 партии в 51-вото НС, една е на ръба на влизането

Седем партии влизат в 51-вото Народно събрание, ако изборите са днес. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно между bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 24%,..

публикувано на 22.10.24 в 09:43

Изследване на "Галъп": 9 формации с шанс за влизане в следващото Народно събрание

9 партии и коалиции имат шанс да влязат в следващото 51-во Народно събрание, показват данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. От..

публикувано на 14.10.24 в 15:35

"Медиана": ГЕРБ-СДС водят на вота, за второто място се борят "Възраждане" и ПП-ДБ

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" са втори с 13.7%, ПП-ДБ биха получили 12.1%, БСП - Обединена Левица - 8.8%, АПС на Доган - 8.7%, ИТН - 7.0%, ДПС - Ново начало на Пеевски - 5.0%, сочи последното социологическо изследване, две седмици преди вота, изпълнено от агенция "Медиана"...

публикувано на 14.10.24 в 09:41