Вредителят се нарича чемширова пеперуда или чемширов молец, обясни пред Радио София Ваня Божилова, директор "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Той е от групата на "инвазивните видове", които са пренесени в страната ни в резултат на човешката дейност. Тези вредители намират благоприятни условия за развитие и разпространение в България, тъй като тук липсват естествените им врагове.
Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса, в нашата страна обичайно това е през месец март, когато е най-важно да се предприемат мерки срещу вредителя. Важно е да се знае, че първите повреди по храса са във вътрешността под формата на нагризвания по младите листенца. По-късно големите гъсеници, след трета възраст излизат на повърхността на храста и могат да бъдат забелязани по-лесно. Друг признак, по който може да се съди за наличието на чемширова пеперуда, е наличието на техните екскременти, както по храста, така и посипани по земята, обясни Божилова.
Стопаните на лични дворове е добре да знаят, че гъсениците могат да се събират с домакинска прахосмукачка или да се използва силна струя вода, с която се свалят гъсениците и яйцата на земята. Друг препоръчван метод е изграждане на светоуловка с уред с UV светлина, прозрачна мрежа и леген с вода, в който да се удавят пеперудите.
Прилага се и химическо третиране с регистрирани продукти за растителна защита за представители на лепидоптера, какъвто е чемшировият молец, като най-добри ефекти дава обработката при активизирането на гъсениците през март.
Гласуване по настоящ адрес в изборите на 27 октомври 2024 г.
Гласуване на избиратели с увреждания в изборите на 27 октомври 2024 г.
Кой има право да гласува в изборите на 27 октомври 2024 г.
Гласуване с хартиена бюлетина в изборите на 27 октомври 2024 г.
Гласуване с машина в изборите на 27 октомври 2024 г.
Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69
Тел: + 359 2 9708810
Факс: + 359 2 9733769
E-mail: office@cem.bg
www.cem.bg
Българско национално радио © 2020. Всички права са запазени.