Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунитски бойци са атакували най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата иракска петролна рафинерия е била атакува днес от сунитски бойци, които са използвали картечници и минохвъргачки, съобщава BBC.

Атаката на рафинерията "Бейджи" в Северен Ирак е започнала в ранни зори. Най-голямата петролна рафинерия в Ирак, намираща се на около 50 мили северно от град Тикрит, преустанови работа още снощи, след като нейният персонал беше евакуиран поради заплаха от подобна атака, съобщава Ройтерс.

Според официален представител на най-голямата петрола рафинерия в Ирак, сунитските въоръжени сили вече контролират около 75% от рафинерията.

Въоръжените сили успяха да нахлуят в рафинерията "Бейджи". Сега те вече контролират производствените агрегати, административните сгради и четири водни кули. Това представлява 75% от цялата петролна рафинерия, заяви вътрешният официален представител на рафинерията.

Той също така каза, че продължават въоръжените сблъсъци близо до основната контролна сграда.

Новината провокира нов скок на цените на петрола на международните стокови пазари след вчерашна известна стабилизация на петролните цени. Фючърсите на петрола тип "брент" с доставка през август се повишават с 0,1% към 113,56 долара за барел с поглед към многомесечен връх от началото на седмицата около 114 долара за барел. Според анализатори, ако въоръжените сблъсъци в Ирак доведат до срив в добива на петрола в страната, това може да провокира рязко поскъпване на петрола към 200 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров с доставка през юли се повишават с 0,44% към 106,83 долара за барел с поглед обратно към многомесечния връх от края на миналата седмица около 107,68 долара за барел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!