Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Русия до територия "боклук"

Снощи агенция "Стандард енд Пуъс" намали суверенния кредитен рейтинг на Русия до ниво "боклук", понижавайки го под т.нар. "инвестиционни нива" за пръв път от повече от едно десетилетие насам.

Кредитната агенция понижи с една степен рейтинга на Русия до "ВВ+" от "ВВВ-", отбелязвайки че има влошаване на перспективите пред руския икономически растеж на фона на ниските петролни цени и наложените от Запада санкции на Москва във връзка с кризата в Източна Украйна.

Това понижение на рейтинга до статут на "боклук" (вискорисков кредитен рейтинг) ще направи още по-трудно за големите руски корпорации и банки да се рефинансират в момент, когато и трите водещи кредитни агенции изразяват ясно съмнения относно макроикономическата и външна среда за Русия. Днешното решение на "Стандард енд Пуърс" не само ще навреди на имиджа на страната сред инвеститорите, но ще доведе и до повишение на цената на обслужване на руския дълг и не е изключено да окаже политическо влияние върху президента Владимир Путин, ако икономическата криза продължава да се задълбочава.

В същото време "Стандард енд Пуърс" запази негативна перспектива за кредитния рейтинг на Русия, което е индикация за възможно негово ново понижение в бъдеще.

Не е изключено останалите две водещи агенции също да намалят тяхната оценка за кредитния рейтинг на Русия. На този етап агенциите "Мудис" и "Фич" държат руския суверен рейтинг на ниво от "ВВВ-", като ново негово понижение ще го вкара в територията "боклук".

Агенция "Стандард енд Пуърс" посочи, че очаква икономиката на Русия да нарасне на осреднена база с около 0,5% през периода от 2015-а до 2018-а година - далеч под средногодишния икономически растеж от около 2,4% през предходните години, както и осреднен годишен бюджетен дефицит от 2,5% за посочения период. Според кредитната агенция, инфлацията в Русия ще нарасне с над 10% през настоящата година.

Месец по-рано Централната банка на Русия посочи, че икономиката може да се свие с 4,5% до 4,7% през 2015-а година и с нови между 0,9% и 1,1% през 2016-а година, ако средната цена на петрола се задържи на ниво от 60 долара за барел. Но ако средната цена на "черното злато" падне до 40 долара за барел, това може да доведе до свиване на руската икономика с цели 5% през настоящата година, посочва руското министерство на икономиката.

Снощното решение на "Стандард енд Пуърс" доведе до първоначална рязка обезценка на руската рубла с над 6% спрямо долара към ниво от 68,78 рубли. В началото на днешната търговия обаче рублата парира част от вчерашните си загуби, поскъпвайки с около 1,4% към 67,75 рубли за един долар. В същото време еврото отстъпва с 1,3% към 76,22 рубли, но след снощен солиден ръст до 77,20 рубли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!