Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава намаляването на рейтинга на Русия

Кредитният рейтинг на Русия беше понижен под „инвестиционен” клас за пръв път за повече от десетилетие в понеделник, когато от Standard & Poor’s решиха да намалят рейтинга на страната до „боклук”.

Защо се случи това? Най-вече заради руската икономика, която е изправена пред перфектната буря от падащата цена на петрола и западните санкции, които изключиха руските компании от световния пазар. От S&P очакват, че руската икономика ще се свие с 2,6% през настоящата година, което е оптимистично в сравнение с прогнозата на МВФ, който очаква спад от 3%, докато ЕБВР прогнозират спад от 4,8%.

В същото време драматичното влошаване на икономическата ситуация в Русия през последните шест месеца и нестабилността на рублата, която загуби половината от стойността си спрямо долара в рамките на една година, взеха своето от банковия сектор на страната. Централната банка обяви мерки, чрез които ще опита да отклони изпадането в тотална криза, докато правителството се подготвя да изпомпа 1 трлн. рубли нов капитал в банковата система.

И все пак от S&P са притеснени, че „финансовата система на Русия отслабва, като по този начин ограничава възможността на Централната банка да прилага паричната си политика”.

Но няма ли Русия огромни резерви? Да, но те бяха изчерпани бързо, когато правителството и Централната банка се намесиха да защитят валутата, да спасят банковия сектор и да осигурят средства на компаниите за стратегически проекти.

Международните резерви на Русия паднаха от над 512 млрд. долара в началото на миналата година до 379 млрд. за миналата седмица, оставайки все пак значителни според стандартите на много други страни.

Въпреки че темпът на спад може да се забави до известна степен, откактоЦ ентралната банка остави рублата да плава свободно през ноември, вероятно ще трябва Москва да изхарчи още някаква част от резервите си, за да подкрепи затруднените компании и да финансира бюджетния дефицит през идната година.

Все пак някои вярват, че ходът на S&P е малко преждевременен, предвид размера на резервите на Русия и ниския размер на държавния дълг. Финансовият министър на Русия, Антон Силуанов, обвини S&P в „прекомерен песимизъм” в оценката им на икономиката, докато анализатори от SEB заявиха, че „са се опълчили” срещу понижението, предвид ниското ниво на правителствения дълг и „липсата на признаци за спад на желанието да бъде обслужван държавния дълг”.

_________________________________________

По материали на световни информационни източници, подготвени от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!