Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" постави под негативно наблюдения кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Стандарт енд Пуърс" постави под негативно наблюдения суверенния кредитен рейтинг на Гърция, който е на ниво "В", позовавайки се на политическата несигурност в страната.

Ние смятаме, че някои от икономическите и бюджетните политики, които се препоръчват от новоизбраното гръцко правителство, са несъвместими с политическата рамка, договорена между предишното правителство и официалните кредитори на страната, посочва кредитната агенция.

Според "Стандард енд Пуърс", ако новото правителство, водено от СИРИЗА, не успее да сключи споразумение с официалните кредитори за допълнителна финансова подкрепа, това ще отслаби финансовата позиция на Гърция и нейния кредитоспособност.

В началото на седмицата агенция "Мудис" също посочи, че резултатът от изборите в Гърция е кредитно негативен, тъй като увеличава рисковете пред страната. 

Междувременно агенция "Фич" предупреди новите управляващи в Гърция, ако до 15-и май не успеят да постигнат прогрес в преговорите с Тройката (ЕК,ЕЦБ и МВФ), това може да доведе до понижение на кредитния рейтинг на страната. По-рано този месец "Фич" ревизира перспективата пред своя "В" рейтинг на Гърция до негативна от стабилна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!