Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските борси с оглед надежди за постигане на споразумение за дълга на Гърция

Европейските пазари на акции бележат солиден ръст в началото на днешната търговия с оглед инвеститорски надежди за разрешаване на проблема с гръцкия дълг. Повод за този оптимизъм даде интервю на гръцкия финансов министър Варуфакис за "Файнешъл таймс" в което той подчерта, че оглавяваното от СИРИЗА ново правителство на страната вече няма да настоява за отписване на гръцкия държавен дълг в размер на 315 млрд. евро и вместо това ще поиска замяна на настоящите държавни облигации с два вида нови книжа, чрез които да се намали дълговата тежест.

Отказът на гръцките власти от досегашното настояване за ново "подстригване" (редуциране) на държавния дълг от страна на международните кредитори доведе до повишение на атинския фондов индекс ATG с 6% и до ръст с над 11% на общия индекс, включващ гръцките търговски банки. Акциите на National Bank of Greece се повишават с 12,9%, на Alpha Bank - с 12,4% и на Eurobank - с 13,5%.

Това стимулира инвеститорския риск-апетит и на останалите борси на Стария континент, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,10%, френският фондов индекс CAC40 - с 1,31%, докато немският индекс DAX се повиши с 1,2% до нов исторически връх от 10984,69 пункта. Най-солиден ръст бележат акции, търгувани на борсите в Милано и Мадрид, като италианският фондов индекс MIB се повишава с 1,81%, а испанският индекс Ibex-35 - с 1,86%.

Британският фондов индекс FTSE100 също отчита добро повишение с над 1% с оглед продължаващия от петък насам солиден отскок на петролните цени на международните стокови борси. Днес фючърсите на петрола тип "брент" с доставка през март поскъпват с 2,94% към 56,36 долара за барел, а на американския лек суров петрол - повишение с 2,54% и 50,81 долара за барел. Само в рамките на последните три сесии на търговията цените на "черното злато" се повишиха с 11% до 13% на фона на спекулации, че рязкото намаляване на дейностите, свързани с ново сондиране в САЩ, може да доведе до ограничаване на предлагането на ценното гориво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!